Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курортният комплекс "Св. св. Константин и Елена" навърши 115 г.

4
Снимка: visitstconstantine.bg

Курортен комплекс "Св. св. Константин и Елена" е най-старият български черноморски курорт. Намира се на 10 км от центъра на Варна и съчетава по неповторим начин уединението с модерни комплекси и разнообразие от услуги. Комбинацията от термална вода, море, пясък и вековен парк прави мястото изключително подходящо за здравословна ваканция или кратко откъсване от динамиката на големия град. В комплекса има изградени много почивни бази, хотели, заведения и спортни съоръжения.

Името на комплекса идва от манастира "Свети Константин и Елена", изграден през XIV-XVI в., в чест на император Константин I Велики и императрица Елена. Днес от него е останал малък параклис, който е много посещаван от православните християни. Тази забележителност, както и красивата природа привличат гости още преди Освобождението, като място за отдих.

След Освобождението почиващите се увеличават и ги настаняват в стопанските сгради на манастира. Първият почивен дом е построен през 1908 година. Надстрояват 2 етажа върху една от старите манастирски сгради с името хотел "Прага", заради първите приети чужденци – чехи. После се посещава и от поляци и германци.

В годините между 1957 и 1992 г. комплексът е известен с името "Дружба" и все още така е популярен сред жителите на Варна. Целогодишно в "Свети Константин и Елена" работят два открити басейна с гореща минерална вода до 55 градуса, единият от които е отворен денонощно.

Днес "Свети Константин и Елена" е сред курортите с национално значение, третият по капацитет и четвърти по посещаемост български морски курорт. По данни на НСИ от 2020 г., комплексът разполага с 6420 легла, в 45 места за настаняване.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: visitstconstantine.bg, БГНЕС

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна