Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За историята - Севиля на седми финал в Лига Европа

Футболистите на Севиля ще играят на седми финал в турнира Лига Европа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Севиля се класира за исторически 7-ми финал в турнира Лига Европа. Андалусийци са рекордьори с шестте си досегашни отличия в надпреварата, която ще опитат да спечелят за 7-ми път на 31 май, когато ще се изправят срещу италианския Рома. В полуфиналите те отстраниха друг италиански тим – Ювентус, след като постигнаха домакински обрат в продълженията за 2:1 и направиха 1:1 в Торино.

И трите попадения на „Рамон Санчес Писхуан“ бяха дело на резерви. Гостите поведоха в 65-ата минута чрез нападателя си Душан Влахович, ала Сусо изравни със страхотен гол в 71-ата, а в началото на първото продължение Ерик Ламела (95) донесе луда радост на Севиля.

Домакините започнаха по-добре срещата и в 7-ата минута Иван Ракитич опита изстрел от границата на наказателното поле, но бе блокиран. Топката стигна до Хесус Навас, ала  той не успя да изостри положението с добро центриране. В крайна сметка гостите изчистиха, но натискът на Севиля продължи.

В 27-ата минута Анхел ди Мария опита да прехвърли Ясин Боно, след като бе изведен. Изпълнението на аржентинеца обаче прелетя над напречната греда. Три минути след това Маркос Акуня нанесе плътен изстрел извън наказателното поле на "бианконерите". Войчех Шчесни обаче се справи и с този удар.

Мойс Кийн успя да се отскубне от защитник на Севиля и нанесе диагонален изстрел по земя, който срещна страничния стълб на вратата в 32-ата минута на срещата. Вратарят на домакините все пак спомогна за това с леко докосване по топката. В 42-ата минута Ювентус стигна до попадение, след като Локатели бе изведен по десния фланг. Той успя да настигне топката и я върна към Адриен Рабио, който бе абсолютно сам. Той не сбърка иростреля врата на Ясин Боно. Радостта на "бианконерите" обаче продължи кратко, тъй като прозвуча сигнал за засада.

Второто полувреме започна с далечен шут на Маркос Акуня, който обаче профуча встрани от целта. В 49-ата минута пък Адриен Рабио стреля извън пеналтерията след добър индивидуален пробив. Ударът му обаче не притесни стража на Севиля.

Две минути след това Баде нанесе изстрел с глава при ъглов удар на севилци. Той обаче не затрудни Шчесни. Полякът трябваше да се намесва и в 52-ата минута при нов шут от дистанция на Акуня. Душан Влахович влезе като резерва в 65-ата минута и само секунди след това се озова в наказателното поле на севилци с топка в краката. Той не сбърка и прати топката покрай мароканския страж на домакините - 1:0 за Ювентус.

Отговорът на Севиля бе бърз. В 72-ата минута, след добра комбинация, Сусо прати истински снаряд покрай Войчех Шчесни, за да възстанови равенството - 1:1. Испанецът също се появи от пейката през второто полувреме.

В 83-ата минута отново Сусо стреля към Шчесни, но полякът се справи. Последва корнер, от който домакините не се възползваха. Севиля все пак продължи с натиска в последните минути на срещата.

Минута преди края на редовното време стражът на Ювентус трябваше отново да се намесва и то с крак, за да опази вратата си от ново попадение. В 90-ата минути Шчесни отказа и Ел-Несири, който отправи мощен удар с глава. В 93-ата минута Душан Влахович опита труден удар през човек, който не успя да затрудни Боно. Минута по-късно Киеза излезе на добра стрелкова позиция, но и той не успя да преодолее вратаря на севилци.

В 110-ата минута Ювентус получи един от малкото шансове да направи нещо по-опасно в атака. Нападението на "бианконерите" обаче завърши с корнер, след който Филип Костич пробва от далечна дистанция, но неговият опит бе блокиран от защитник на домакините. След това Киеза също шутира от дистанция, но не намери целта.

Пет минути след това Маркос Акуня бе изгонен, след като получи втори жълт картон заради бавене на играта. Така той напусна терена и остави Севиля с човек по-малко.

Въпреки това, испанският тим удържа крехкия си аванс и отново ще играе финал в Лига Европа.


По публикацията работи: Георги Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени