Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна е изключена от електрическата мрежа

АЕЦ Запорожие
Снимка: архив

 и е преминала в режим на резервно захранване, съобщи назначеното от Русия ръководство на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, предаде БТА.

"В резултат на прекъсването на 750-ватовата Днепърска високоволтова линия Запорожката АЕЦ остана без външно електрозахранване. Електрозахранването за собствените й нужди се осигурява от дизелови генератори. Причините за прекъсването на линията се изясняват", пише в съобщението, публикувано в "Телеграм". 

Назначеното от Русия ръководство на Запорожката АЕЦ уточни, че радиационният фон на площадката на атомната централа, в санитарно-охранителната зона и зоната за наблюдение е в нормите.

Запорожката АЕЦ се намира на няколко километра от Мелитопол. Русия превзе централата малко след инвазията си в Украйна в края на февруари миналата година. През октомври президентът Владимир Путин подписа указ, с който Запорожката АЕЦ бе обявена за руска федерална собственост.

Русия обяви Запорожка област за анексирана, въпреки че превзе само част от югоизточния украински регион. Окупационните власти се базирани в Мелитопол, тъй като областният административен център град Запорожие остава под украински контрол.

Русия евакуира цивилни от Мелитопол в очакване на украинско контранастъпление в района.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна