Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриел с папката при президента – пълна с експерти или празна ще е тя?

Снимка: БГНЕС

Мария Габриел е на "Дондуков" 2, за да върне папката с първия мандат на президента Румен Радев.


От ГЕРБ-СДС вече заявиха, че ще изпълнят мандата и ще върнат папка, с министри и структура на кабинет, който да е експертин. До момента имена на министри не са съобщавани, но се очакваше сред тях да има и експерти от ДПС и "Има такъв народ".

Трифонов: ИТН няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ

След позицията на Слави Трифонов обаче става все по-невъзможно кабинет с първия мандат да събере необходимите гласове в парламента. След отказа на "Има такъв народ" зад правителство, начело с Мария Габриел остават само ГЕРБ-СДС и ДПС.

В петък Габриел обяви готовност за конституционна реформа, като това може да се разчете като протегната ръка съм ПП-ДБ. От коалицията обаче смятат, че конституционно мнозинство може да се реализира само с втория мандат, като се надяват то да бъде подкрепено от партията на Бойко Борисов. 

ДСБ препотвърди решението ПП-ДБ да не подкрепя проектокабинета на Мария Габриел

БСП също няма да гласуват за кабинета, предложен от Габриел. И ПП-ДБ, и БСП изключиха възможността техните депутати да отсъстват в деня на гласуване на кабинета или някакви други "игри", които да позволят избиране на правителство през "задния вход".

Пленум на БСП потвърди: Без подкрепа за първия мандат на ГЕРБ-СДС

Според ГЕРБ обаче, ако не бъде реализиран кабинет с първия мандат, с втория и третия това ще бъде още по-трудно. Партията на Борисов призовава останалите политически сили в парламента към разум, защото е крайно време страната да има редовен кабинет, за да се справи с предизвикателствата, като влизане в Шенген и приемане в Еврозоната. 


По публикацията работи: Екип на БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна