Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай забрани чиповете на Micron в ключовата си инфраструктура поради риск за сигурността

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай заяви, че продуктите на най-големия американски производител на чипове - Micron Technology представляват "сериозни рискове за мрежовата сигурност", като забрани на операторите на ключова инфраструктура в страната да ги купуват. Това е първата голяма подобна забранителна мярка срещу американска група за полупроводникова техника, съобщават "Файненшъл таймс" и Ройтерс.

В неделя Администрацията за киберпространство на Китай (Cyberspace Administration of China, CAC) обяви, че компанията, която е най-големият американски производител на чип памети, "представлява значителни рискове за сигурността на веригата на доставки на критичната информационна инфраструктура на Китай“. В резултат на това нареди на "операторите на критична национална инфраструктура" да спрат да купуват продукти от базираната в Айдахо компания Micron.

Този ход следва седемседмично разследване на Micron от CAC, което се разглежда като контрамярка на усилията на САЩ да ограничат достъпа на Китай до ключови технологии. Миналия октомври Вашингтон въведе експанзивен контрол върху износа на чипове, като САЩ след това беше последвана от Нидерландия и Япония.

Коментирайки китайската мярка, Министерството на търговията на САЩ заяви, че категорично се противопоставя на действието, което според него "не е базирано на факти".

"Това, заедно с неотдавнашните действия, насочени към други американски фирми, е в противоречие с твърденията на Китай, че отваря пазарите си и се е ангажирал с прозрачна регулаторна рамка“, посочи търговското министерство.

Анализатори казаха, че Micron представлява очевидна първа цел за Пекин, тъй като нейните технологии ще бъдат по-лесно заменени с чипове на конкуренти от южнокорейските компании Samsung и SK Hynix. Миналия месец Белият дом поиска от Южна Корея да призове своите производители на чипове да не запълват никакви пазарни ниши в Китай, ако бъде ограничена продажбата на продукти на Micron.

Китай е важен пазар за Micron. Континентален Китай и Хонконг са генерирали 25% от приходите на американския технологичен гиганнт в размер на 30,8 млрд. долара през миналата година.

Акциите на Micron, търгувани на борсата във Франкфурт, поевтиняха с близо 6% в началото на сесията в понеделник в резултат на наложената от Пекин забрана.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!