Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според проучване на Асошиейтед прес и Центъра за изследване на общественото мнение "Норк"

Около 1/2 от демократите подкрепят начина, по който Байдън се справя с миграцията и оръжията

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на кампанията за преизбиране на Джо Байдън само 33% от американците казват, че одобряват управлението му по отношение на икономиката и само 24% казват, че икономическите условия в страната са в добра форма, сочи проучване на Асошиейтед прес и Центъра за изследване на общественото мнение "Норк", цитирано от БТА.

Общественото одобрение на начина, по който Байдън управлява икономиката на САЩ, остава слабо във време на висока инфлация, сложна ситуация на имотния пазар и безпокойство, свързано с неплатежоспособността по държавните облигации. Мнението на американците относно усилията на Байдън да намали насилието, причинявано от огнестрелни оръжия, да приеме съответните политики по въпроса, а също и по имиграционните въпроси, също е преобладаващо негативно. Само 31% от анкетираните казват, че са доволни от представянето на президента по двете наболели теми. Като цяло 40% са заявили, че одобряват начина, по който Байдън си върши работата, което до голяма степен съвпада с нивото му на одобрение през последната година и половина.

Проучването сочи, че само около половината от демократите подкрепят начина, по който Байдън се справя с миграцията и оръжията. По въпроса за икономиката 61% от демократите одобряват действията му, в сравнение със 75%, които одобряват цялостното му управление. Въпреки това 36% от демократите казват, че САЩ вървят в правилна посока, а сред републиканците - само 7%. По отношение на икономиката 41% от демократите смятат, че състоянието ѝ е добро, докато едва 7% от републиканците са на същото мнение.

В проучването са участвали 1680 души от 11 до 15 май. Статистическата грешка е в рамките на 3,4 процентни пункта.

А според публикувано по-рано национално проучване на Harvard CAPS-Harris:

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна