Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската Белгородска област е в "режим на антитерористична операция", провежда евакуация след въоръжено нахлуване

Снимка: УНИАН/БТА

Русия обяви днес в граничещата с Украйна руска Белгородска област,  станала обект на въоръжено нахлуване на диверсионна група, "режим на антитерористична операция", съобщи днес губернаторът на областта Вячеслав Гладков, цитиран от АФП и БТА.

Този режим, който се въвежда с решение на Федералната служба за сигурност (ФСС), дава специални правомощия на правоохранителните органи и въоръжените сили, се казва в прессъобщение, разпространено от губернатора: При действието на режим на антитерористична операция става възможно евакуирането на цивилните от съответните зони, засиления контрол на телекомуникациите, улесняват се действията на антитерористичните сили или дори се въвеждат засилени проверки на самоличността и превозните средства.

"Завършваме масовата евакуация ... Голяма част от населението е напуснало съответната територия, помагаме с наши транспортни средства на тези, които нямат собствени", каза губернаторът Вячеслав Гладков в Телеграм, като добави, че се надява "руските войници скоро да изпълнят мисията си и да неутрализират врага".

Властите "призовават гражданите да бъдат бдителни, да спазват разпорежданията на представителите на правоохранителните органи и да не пречат на действията на правоохранителните органи", се посочва в прессъобщението.

Същевременно Украйна отрича да е организирала въоръженото нахлуване в Белгородска област. Отговорност за операцията беше в изявление в канал в социалната мрежа Телеграм, представящ се за принадлежащ на "Легиона за освобождение на Русия" - група руски бойци, воюващи на украинска страна, които вече са поемали отговорност за предишни нахлувания в същия руски регион.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна