Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Пехливанска: Парамедиците няма да имат право да работят на въздушните линейки

Парамедикът- спасителят в ръжта

Председателят на Съюза на парамедиците и доброволец е гост в подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за обучението и реализацията на парамедиците в България

3
Снимката е илюстративна
Снимка: ФБ/Прогрес И Знание

Защо парамедик все още не е лицензирана професия?

Защо парамедиците учат "Връзки с обществеността" и "Икономика", но не и "Евакуация" и "Медицина на бедствените ситуации"?

Ще има ли нов държавен образователен стандарт за обучението на парамедиците?

Защо десетки наши парамедици емигрират веднага след обучението си?

Защо от Спешната помощ не подкрепят парамедиците?

Защо парамедиците са перфектни за работа на въздушната медицинска помощ, но няма да имат право на това?

Този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е посветен на  обучението и реализацията на парамедиците в България.

Слушайте епизода тук:

Гост в епизода е:

🚑Ива Пехливанска - председател на Управителния съвет на Съюзът на парамедиците в България и доброволец парамедик в ЦСМП

Ива Пехливанска

От разговора ще научите:

🚑За какво настояват от Съюза на парамедиците в България

🚑Готов ли е нов държавен образователен стандарт за обучението на парамедиците

🚑Защо нашите парамедици заминават да работят в чужбина

🚑Какво е заплащането на парамедиците у нас

🚑Защо в САЩ на три години се прави актулизация на смъртността на населението

🚑Колко често се обновяват Протоколите за действие на парамедиците в западните държави

🚑Какво могат да правят самостоятелно и в екип парамедиците у нас

🚑Защо не може да участват парамедици във въздушната медицинска помощ

🚑Накъде върви българското здравеопазване


"Нямаме точни и ясни правила за обучението на всяка степен за парамедиците, особено за 3- та и 4 - та степен на квалификация, каза пред БНР Ива Пехливанска. Тя е и доброволец парамедик. И допълни:

"Добрата новина е, че се готви нов държавен образователен стандрат за обучение на парамедиците и ние участваме в работните групи. В сега съществуващите държавни образователни изисквания нямаме дори хорариуми за отделните степени на квалификация.

В нашето обучение не са включени предмети като "Евакуация", "Медицина бедствените ситуации", а имаме обучение по икономика и предприемачество, връзки с обществеността и компютърно моделиране.

През Националната агенция за професионално обучение и образование сме предложили в Учебен план. Да стане регулирана професия парамедик - може да отнеме и години...Трябва да се утвърди Наредба за регулиране на професионалните дейности, които парамедиците могат да извършват самостоятелни и в екип дейности с други медицински специалисти.

Съюз на парамедиците в България

Ние нямаме ддлъжности характеристики и ако нещо случи, не сме защитени - аз съм добороволец в момента в ЦСМП и не бих отишла сама на линейка, защото, това е отговорност, която аз поемам и няма кой да ме защити, ако ме набият ,ако ме нападнат...

В момента се измислят длъжностни характеристи за парамедиците, само и само те да могат да работят, защото системата има нужда от тях, те са добре обучени, но не са защитени !, категорична е още Пехливанска.

"Точно затова парамедиците, които ще са перфектни за работа реанимационните екипи на спешната въздушната помощ, нямат да имат право на това!

Защото не са регулирана професия, а те са обучени именно за спасяване и асистиране на лекарите при реанимационни ситуации - имаме над 950 часа обучение при спешни състояния и стабилизиране на пациента.

Но при работа на въздушна линейка регламенитите са много точни и ясни.

Без длъжностна характерстика как ще качиш парамедик на хеликоптера?

Има много строги изисквания и за самите лекари и медицински сестри за работа на въздушна линейка - не могат да работят хора с придружаващи заболявания, гръбначни изкривявания, предишни травми, диоптър, ако нямаш часовете нальот, не може да се качиш на хеликоптер

Затова се притеснявам въздушните линейки, да не станат въздушни катафалки ...това и попитах Министерство на здравеопазването  - къде са ни екипажите?

Но аз все пак се надявам, заради пациентите, да имаме въздушна медицинска помощ най-сетне!, допълни Ива Пехливанска.

Десет години от създаването на Националното сдружение на частните болници

Признаване и регулиране на професията парамедик искат в бранша

Здравният министър инспектира обучението за оказване на медицинска помощ по въздуха

Ива Пехливанска

На първото Общо събрание на Съюз на парамедиците в България преди седмица бяха поставени най-належащите проблеми, пред които е изправено съсловието относно липсата на нормативна регулация на професията, ясни правила регламентиращи професионалните дейности, които парамедиците осъществяват самостоятелно и в екип вече над седем години. На фона на огромните дефицити на медицински специалисти в сферата на спешната медицинска помощ липсва законово установена длъжностна характеристика на професията и парамедиците се назначават на длъжност санитар, болногледач, шофьор, а осъществяват дейности по оказване на първа долекарска помощ, стабилизиране на болни и пострадали и транспорт до лечебно заведение, за което са обучени в пълен обем, съгласно европейските изисквания. Бяха обсъдени и най-новите световни практики по евакуация, триаж и протоколи за оказване на първа помощ при спешни състояние от парамедици - членове на Съюза представители на "Планинско спасяване", "Пещерно спасяване" и "Национална асоциация на доброволците в Република България".

Ива Пехливанска е и член на УС на Частните болници и участва в семинар на тема "Частното болнично здравеопазване в България – предизвикателства и перспективи". То беше организира по повод десетата годишнина от създаването на Националното сдружение на частните болници.

Ива Пехливанска завършва специалност Международни отношения в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Международно право с допълнителни профили „Национална сигурност“ и „Права на човека“ в Westminster University, Лондон и Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Трудовият й стаж започва в МВнР, Посолство на Република България в Лондон и Народно събрание. Член е на British Law Academy и Modern Healthcare.



Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна