Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С лодка по Амазонка, пикник на Малдивите – рибарите в Никопол развиват и туризъм

Снимка: Венета Николова

Разходка с моторна лодка по Дунав, наблюдение на редки видове птици, посещение на безлюдни острови, пикник сред дивата природа или просто слънчеви бани на плажа – Никопол се наложи като дестинация за приключенски туризъм. Наближи ли пролетта, градът се оживява от гости. Българи и все по-често румънци, идват за най-голямата местна атракция – разходка с лодка из Никополския архипелаг. Преживяването е наситено с много емоции, а негови организатори са рибарите от сдружение "Амур-Никопол“ "Сезонът тази година започна много рано, самите ние не очаквахме такъв голям интерес" - признава Бисер Георгиев, председател на сдружението. Твърди, че първата разходка била още в началото на март и че само за месец, десетки желаещи са се включили в приключението.

"Нямаме уикенд без заявки“ - казва Бисер Георгиев и допълва:

"Това ни е вече трети сезон. От година на година се увеличават туристите и се радваме че по този начин помагаме на общината и на местния бизнес, така че да се развиe градът като туристическа дестинация. Започват тези разходки да нашумяват като вид туризъм и в чужбина. Миналата година имахме група от 20 човека от Израел. Тази година очакваме пак гости от Израел, както и голяма група от 50 италианци. Те са се записали за речно пътуване. Искат да ги возим по Дунав чак до град Оряхово - това е преход от 80 км.“

Бисер Георгиев, председател на сдружение „Амур-Никопол“

Докато моторната лодка пори водата, над туристите кръжат ята птици. Част от тях гнездят в близкия Природен парк „Персина“. Тази година на остров Лакът се заселила двойка морски орли – много рядък вид.

През лятото, когато нивото на Дунав пада, на островите се откриват чудесни плажове. Най-посещаваният е Катунара, известен сред местните като Малдивите, заради широката плажна ивица с финия като звезден прах пясък. През пролетта, когато нивото на реката е високо, пък се предлага друга атракция – речно пътешествие до Амазонка по "черешови води", което съвпада с черешобера:

"Когато е по-голяма водата, се движим покрай българския бряг край ивица от ракита или върби. Ако има как да се премине, ходим до т.нар. Амазонка. Навлизаме в едни тесни канали, като по река Амазонка, с надвесени дървета, правят се остри завои и е много красиво там. Мястото е обрасло с един вид върби, викаме му ракитак. Има и аморфа – по-скоро характерна за страни като Китай. Преди години това нещо го нямаше. Представлява медоносно растение, което цъфти с едни лилави цветчета" - обяснява Бисер Георгиев.

Рибарите от сдружението са чудесни организатори, капитани на лодка и сладкодумни гидове. Те ще ви разкажат всичко за птиците, които прелитат наоколо, за рибите, за островите и за непостоянния нрав на Дунав. И ще ви заведат до скалната църква "Свети Стефан" от Х век, от която се открива спираща дъха гледка към реката.

Вижте краткия видео репортажа от нашата разходка с лодка из Никополския архипелаг, скалната църква „Свети Стефан“  и остров Персин:

Но има една атракция, която всички очакват с нетърпение - пикникът край реката:

"Това е пикник, риболов, рибена чорба, приготвена на място, риба опечена на място. Затова предварително се прави заявка, за да има време да се изстуди питието – дали ще е бяло вино или ракия… Има и още една опция. Стига да желаят, оставаме туристите да се къпят и да плажуват и после ги прибираме" - казва Бисер Георгиев.

Освен рибената чорба, която е запазена марка на никополските рибари, в менюто влизат още бяла мряна на шиш, печен и пържен амур, бухтички от хайвер, домашна питка и дюлева ракия. Бисер разказва, че имало случаи, когато клиентите им не искали да си тръгват от островите, а едни германки останали да пренощуват сами на един от тях. В речните разходки до Никополския архипелаг се включват и туристи, водени от български туроператори, които организират екскурзии с природозащитни каузи. Принос за популяризирането на Никопол имат също и организираните от общината състезания с джетове и моторни лодки, АТВ- съборите, както и ежегодният фестивал „Дунав – хора, природа и традиции“, който показва поминъка, кухнята и бита на населението на крайречния град.


Вижте още: 

Снимки и видео: Венета Николова
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна