Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спадът в търсенето на газ в ЕС се очаква да надхвърли общия руския внос на синьо гориво

Снимка: Ройтерс

Брюксел заяви, че очаква търсенето на природен газ в ЕС да спадне с повече от общия внос на синьото гориво от Русия през тази година.

В документ, представен на Европейската комисия и видян от "Файненшъл таймс", комисарят по енергетиката Кадри Симсон каза, че мерките за спестяване на газ се очаква да намалят потреблението му в ЕС с още 60 млрд. куб. метра през 2023 г., "което е повече от обемите газ, които ние все още предвиждаме да бъдат внесени от Русия през 2023 г. - както по тръбопроводи, така и на втечнен природен газ".

През миналата година Комисията въведе серия от извънредни правила, предназначени да намалят потреблението на енергия и да откажат блока от руски внос.

В цитирания от "Файненшъл таймс" документ също така се отбелязва, че цените на природния газ наскоро са паднали "по-близо до историческия диапазон", след като те достигнаха върхове от над 300 евро за мегаватчас миналия август, но "остават някои рискове, които ще трябва да бъдат внимателно наблюдавани".

Междувременно синьото гориво продължава в Европа продължава да поевтинява, като в четвъртък фючърсите на нидерландския газов хъб TTF се понижават с над 5% към 26,30 евро за мегаватчас, достигайки най-ниско ценово ниво от юни 2021 г. насам.

От началото на годината газът в Европа вече поевтинява с около 66% на фона на изобилни доставки на втечнен природен газ (LNG), намалено потребление, меки климатични условия, по-силно производство на енергия от възобновяеми източници и слабо търсене на синьо гориво от Азия.

Освен това европейската икономика показва признаци на слабост, като по-рано днес се оказа, че Германия е навлязла в техническа рецесия през първото тримесечие на 2023 г., което поражда допълнителни опасения за потенциален спад в търсенето на природен газ.

Понастоящем търсенето на синьото гориво в Европа е слабо, тъй като зимният отоплителен сезон приключи, а търсенето през лятото все още не е започнало, докато потреблението на газ от промишлеността остава слабо.

Въпреки текущия низходящ ценови натиск, воден от слабото търсене и голямото предлагане, има вероятност необичайни горещи вълни, условията на засушаване през лятото и възобновяването на търсенето на LNG в Азия да доведат до повишаване на цените.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна