Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гледаме безплатно европейско кино в Стара Загора

Десетото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" се открива в Стара Загора. Церемонията ще започне в 17.30 часа пред западния вход на Старозагорската опера. Любителите на киното ще могат да минат по червения килим с популярни български актьори и европейски кинотворци. По време на церемонията ще бъде връчена специалната награда "Златна липа" за цялостен принос в киното, която тази година ще получи един от доайените на българското кино – Любен Чаталов. Ще бъде представено международното жури, председателствано от кинорежисьора Адела Пеева.

След церемонията ще има прожекция на биографичния игрален филм от Великобритания в копродукция със САЩ "Далиленд", посветен на късните години от ексцентричния брак на гениалния художник Салвадор Дали с тираничната му съпруга Гала. В ролята на Салвадор Дали публиката ще види Бен Кингсли, на когото партнира Барбара Сукова.

На следващия ден, 28 май, от 10.30 часа във фоайето на Операта ще бъде открита изложба с кино плакати на един от най-успешните български плакатисти Симеон Кръстев, който ще разкаже любопитни моменти от създаването им.

След това, от 11 часа, ще започне пресконференцията на специалния гост на фестивала Любен Чаталов. Пред почитатели и журналисти актьорът ще сподели интересни истории от своята богата кариера в киното и телевизията. Час по-късно, в 12 часа, Любен Чаталов ще открие своя „звезда“ в Алеята на липите. Той ще засади и своя липова фиданка, която ще расте заедно с дръвчетата на специалните гости от изминалите издания на фестивала.

От 14.30 часа в една от залите на хотел „Верея“ ще започне работа детска работилница за абстрактна анимация. В нея около 10 талантливи деца от Стара Загора ще рисуват анимационни истории под ръководството на двама от най-добрите ученици на режисьора аниматор Анри Кулев. Работилницата ще отваря врати всеки ден на това място от 14.30 до 17.30 часа. В последния ден на фестивала децата ще представят свой кратък анимационен филм, който ще създадат по време на заниманията си в работилницата.

На 31 май, сряда, авторитетното международно жури ще даде пресконференция, на която ще обяви наградените филми – за най-добра мъжка роля, най-добра женска роля, най-добър режисьор и най-добър филм. Тогава ще бъде обявено кой получава отличието на Съюза на българските филмови дейци. Същата вечер ще бъде дадено началото на церемонията по закриване на фестивала, в която ще бъдат връчени наградите на отличените филми и кинотворци. След нея ще бъде прожектирана отново лентата, спечелила наградата "Златна липа" 2023 за най-добър филм.

Всички филми в рамките на кинофестивала и тази година ще бъдат безплатни за зрителите. 48-те филма от конкурсната и извънконкурсната програми ще се прожектират в залите на Операта, РБ „Захарий Княжески“ и Културен център „Стара Загора“.

Вече 10 години фестивалът се подпомага и реализира в партньорство с Община Стара Загора и Националния филмов център. 





По публикацията работи: Таня Балабанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна