Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън увери, че няма да има дефолт

Американският президент Джо Байдън.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън увери, че няма да има дефолт, предадоха световните агенции. Уверението дойде в момент, в който преговорите между демократите и републиканците относно тавана на дълга още не са дали резултат.

"Няма да има дефолт", подчерта Байдън и уточни, че неговите разговори с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти са били "продуктивни".

Същевременно началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили предупреди днес, че евентуален дефолт ще навреди на бойния дух и на капацитета на въоръжените сили на САЩ, предаде АФП. Това също така ще подкопае репутацията на страната зад граница, допълни той.

По-рано от Белия дом определиха последните преговори днес с републиканците за избягване на фалит по американския дълг като продуктивни. Оптимистичната оценка дойде само седмица преди очакваната "дата Х", на която правителството "ще свърши парите", ако републиканците, контролиращи Камарата на представителите, не се съгласят да разрешат още заеми.

"Екипът проведе продуктивни дискусии", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. "Ясно е, че това означава, че продължава да има път напред."

Жан-Пиер заяви, че последният кръг от разговори е бил проведен по-рано днес, но не даде подробности за това какво са разработвали двете страни в опит да получат двупартийна подкрепа в почти равномерно разделения Конгрес, съобщи АФП.

"И двете страни ще трябва да разберат, че нито една от тях няма да получи всичко, което иска", каза още говорителят на Белия дом.

Републиканците настояват за огромни съкращения на разходите като условие за удължаване на тавана на дълга на САЩ. Байдън отхвърля това и обвинява републиканците, че са взели най-голямата икономика в света за заложник, като я тласкат към ръба на дългов фалит.

"Дефолтът не е опция", заяви още Карин Жан-Пиер и предупреди, че шокът от неизпълнението на задълженията може да доведе до загуба на осем милиона работни места и да "опустоши пенсионните сметки".

Запитана дали президентът Джо Байдън подготвя извънреден план Б, ако преговорите не успеят да постигнат компромис, тя заяви, че "единственият вариант в момента е... Конгресът да си свърши работата."

Законодателите обаче излязоха в 10-дневна ваканция, без да постигнат споразумение за увеличаване на лимита на заемите на страната.

След окончателното гласуване в четвъртък сутринта членовете на Камарата на представителите излязоха във ваканция по случай Деня на възпоменанието и трябва да се върнат едва на 4 юни.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!