Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукова памет

Българските евреи извън хватката на Хитлер

80 години от спасяването на българските евреи

Стената с имената и фотографиите на жертвите на Холокоста в мемориала „Яд Вашем“, Израел.
Снимка: Yad Vashem

"Преди година книгата имаше своята премиера в Съединените щати. Тя е писана на английски и е предназначена за американската публика. След това тя беше преведена, излезе и в България, и в Израел. Книгата носи същото заглавие ("Извън хватката на Хитлер: героичното спасение на българските евреи") и въз основа на тази документална книга е създаден сценарият, който е в основата на филма".

С тези думи Албена Танева, сътрудник на историка проф. Михаел Бар-Зоар (автор на едноименната книга Beyond Hitler'sGrasp. The Heroic Rescue of Bulgaria's Jews), открива пресконференцията през 2001 година в София преди прожекцията на документалната лента.

"Смелост. Често използваме тази дума и не спираме да мислим за нейното значение. Имало ли е случай в световната история напоследък, който да е истинска проява на смелост, действие на цяла нация, акт, който спасява живота на хиляди, дори десетки хиляди?Отговорът е кратък - пример за подобна смелост може да се открие у българския народ, който колективно и дръзко не се подчини на нацистката заповед да се унищожат всички около 50 хиляди български евреи по време на Холокоста. Най-истинският отговор обаче, единственият отговор, който прави осезаемо справедливото отношение спрямо българския народ от времето на Втората световна война, се намира на страниците на тази книга. В нея е историята на един обикновен народ, успял да каже "не" заради своята неподправена смелост, единство и непоклатим морал. "Не" на влаковете за депортиране, "не" на концентрационните лагери, "не" на машините за избиване. "Да" за своите еврейски съседи, "да" на справедливостта, "да" на смелостта", пише в предговора на книгата.

Във филма няколко български евреи, които са били деца при заминаването си за Израела пресконференцията проф. Михаел Бар-Зоар представя подробности около разкриването на документалните свидетелства за спасяването на българските евреи, както и „депортирането на техните 11 343 братя от Македония и Беломорието“ в Полша. Проф. Бар-Зоар определя и Лиляна Паница, секретарката на комисаря по еврейските въпроси Александър Белев като "героиня".през 1947-1948 година, разказват за хронологията на събитията: налагането на репресиите по Закона за защита на нацията, отнемането на имуществото на техните семейства, протестните писма на български съсловни организации, граждани, Църквата и народни представители, които се обявяват в защита на своите съседи, приятели и сънародници.

Проф. Михаел Бар-Зоар говори и за "нуждата да се пише за действията на българския народ, за да може той да послужи за бляскав пример за бъдещите поколения навсякъде по света". Той благодари за сътрудничеството на Държавна агенция "Архиви" и на всички институции и хора, които са помогнали при заснемането на документалните кадри за филма.

"Българите достигнаха до величието и сега е тяхна отговорността, както и на тези, които я подкрепят, да прокламират тази история за благото на бъдещите поколения по света. Няма по-голяма радост за нас да бъдем партньори с България в тази мисия", заключава проф. Михаел Бар-Зоар.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна