Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се учим едни от други: Социално и образователно приобщаване чрез музика и танц

Какво може да се постигне с пеене? И можем ли да се учим едни от други?

Да се възроди хоровото пеене в училище е идеята на този социален проект, чийто старт дадоха символично преди една година децата от Детския хор на БНР и ученици от 75 ОУ "Тодор Каблешков" от столичния кв. "Факултета".

Проектът е съвместна инициатива на фондация "България" с председател Яков Джераси и Българско национално радио.

Фокусът е не само хоровото изкуство и музикалният талант на днешните деца, но също и върху толерантността и разбирателството между различните културни общности и взаимното опознаване и сближаване чрез музиката и песента.

Настоящата среща е втората между децата. Учениците от 5 и 6 клас на столичното 75 училище, с ръководител г-жа Анита Коларова, представиха пред Детския радиохор и гостите на срещата песни, които харесват и пеят с удоволствие.

В края на импровизирания концерт те изпяха заедно с Детския радиохор няколко пиеси, от репертоара на хора, които са подготвили през изминалата година.

Детският радиохор на БНР, който е символичен домакин на събитието, приветства гостите си и с няколко свои изпълнения. Срещата завърши със съвместно изпълнение на националния химн и този на пресветите братя Кирил и Методий.

На събитието присъстваха още г-н Яков Джераси, председател на Международната фондация "България", г-жа Лава Коцева – директор на 75 ОУ "Т. Каблешков", Таня Величкова - Маринова, родители на учениците, Даниела Калайджиева, председател на сдружението на родителите, бившите хористи и приятелите на Детския хор на БНР "Ангелогласно детство", която осигури лакомства за всички деца.

Снимки: Димитър Ганев/БНР
По публикацията работи: Екип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени