Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русия предсрочно прекратиха учебната година в пограничните райони на Белгородска област

Русия съобщи за атака с дронове срещу рафинерията в Илски, които системите ѝ за ПВО са отблъснали

Бронирани военни машини, използвани от диверсионна груп, проникнала в западната руска област Белгород, 23 май 2023 г
Снимка: БТА

Властите Белгородска област в Русия решиха учебната година във всички погранични общини да приключи предсрочно още от утре, за да се гарантира сигурността на децата, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Губернаторът Вячеслав Гладков написа в Телеграм: "Беше взето допълнително решение, че ще прекратим учебната година във всички седем погранични общини, включително и в Белгородски, Яковлевски и Новосколски градски окръг".

Вчера Гладков съобщи, че е попаднал под обстрел в Шебекино, като в рамките на денонощието градът е бил обстрелван общо пет пъти. По време на обстрела в Шебекинския район е загинал един човек, а трима души са били ранени, двама от които са на юношеска възраст. Децата са хоспитализирани в областната детска болница.

Тази сутрин Гладков каза, че нощта преминала спокойно в пограничните райони на Белгородска област и че няма информация за обстрел или нови инциденти. Продължава лечението на ранените деца и при необходимост те ще бъдат изпратени в лечебно заведение в Москва, допълни той.

Същевременно Русия съобщи за атака с дронове на рафинерията в град Илски, Краснодарска област, която руските системи за противовъздушна отбрана са неутрализирали. 

Вчера от Русия съобщиха, че Украйна е нанесла удар срещу тръбопроводни инсталации дълбоко в Русия.  Киев почти никога публично поема отговорност за нападения в Русия и на контролираната от Русия територия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

А по-рано днес руският посланик в Лондон предупреди, че войната в Украйна може да ескалира, тъй като Великобритания и западните страни продължават да доставят оръжия на украинския президент Володимир Зеленски, предаде ДПА.

Андрей Келин каза в интервю за Би Би Си, че действията на страните от НАТО и "особено" тези на Великобритания създават риск от това войната да се проточи и да възникне "ново измерение" на военните действия. "Рано или късно, разбира се, тази ескалация може да придобие ново измерение, а ние не се нуждаем и не искаме това. Може да постигнем мир още утре", каза  руският дипломат.

Той допълни, че Русия разполага с "огромни ресурси“ и въпреки че сраженията продължават повече от година, неговата страна все още не е започнала да "действа твърде сериозно".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!