Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин поздрави Ердоган за изборната победа и предложи да развиват стратегическо сътрудничество

Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин е поздравил Реджеп Тайип Ердоган за преизбирането му за президент на Турция и отпрати предложение за съвместно насърчаване на стратегическото сътрудничество между двете страни, съобщи централната китайска телевизия, цитирана от ТАСС и БТА.

"Готов съм да полагам съвместни усилия с Вас … за стимулиране на устойчивото, стабилно и здраво развитие на китайско-турското стратегическо сътрудничество", е заявил китайският президент.

Той е уточнил, че отдава голямо внимание на контактите с Анкара и възнамерява да засили взаимодействието чрез съвместни действия, основаващи се на взаимна подкрепа и разбирателство при решаването на въпроси, свързани с ключови интереси на Китай и Турция.

Си Цзинпин също така е изразил задоволство от успешното развитие на китайско-турските отношения във всички направления на двустранното сътрудничество.

Ердоган спечели вчера президентския балотаж, след като получи 52,14 процента от гласовете, докато неговият съперник, кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу, получи 47,86 процента.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна