Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частният самолет на Илон Мъск кацна в Пекин

Частният самолет на Илон Мъск кацна на международното летище на Пекин
Снимка: Ройтерс

Частният самолет, използван от изпълнителния директор на Tesla Inc - Илон Мъск, е пристигнал в Китай, съобщава агенция Ройтерс.

Самолетът на Мъск можеше да се види на летище в Пекин във вторник.

Очаква се Илон Мъск да се срещне с високопоставени китайски служители и да посети завода на Tesla в Шанхай, казаха източници на агенцията. Това е първото му пътуване до Китай от три години.

Китай е вторият по големина пазар на Tesla след САЩ, а заводът в Шанхай е най-големият производствен център на производителя на електрически автомобили.

Tesla все още не е предоставила никаква информация относно плановете си да увеличи производството с 450 000 автомобила годишно в завода си в Шанхай, въпреки че през април каза, че ще построи фабрика в Шанхай за производство на продукти за съхранение на енергия Megapack.

Посещението идва в момент, когато Tesla се бори с множество проблеми, включително засилване на конкуренцията с китайските производители на автомобили, които изнасят своите произведени в Китай електрически превозни средства, тъй като търсенето на най-големия автомобилен пазар в света отслабва.

Компанията представи планове на местните власти за разширяване на капацитета за производство на двигатели в завода в Шанхай до 1,75 милиона единици годишно.

Китайското държавно планиране се бори с пренасищането на капацитета в своята автомобилна индустрия с повече от 100 играчи и е предпазливо относно одобряването на нов производствен капацитет.

Мъск притежава и платформата за социални медии Twitter, която е забранена в Китай, въпреки че някои хора имат достъп до нея чрез виртуални частни мрежи (VPN).


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна