Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай настоява за нови мерки за сигурност поради рисковете, свързани с изкуствения интелект

Си Цзинпин, президент на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайските власти призоваха за въвеждане на нови мерки за национална сигурност в отговор на рисковете, предизвикани от бързото развитие на индустрията, свързана с изкуствения интелект (ИИ, AI).

Среща във вторник на управляващата Китайска комунистическа партия, ръководена от президента Си Цинпин, призова за "посветени усилия за защита на политическата сигурност и подобряване на управлението на сигурността на интернет данните и изкуствения интелект“, съобщи официалната новинарска агенция Синхуа.

Си Цзинпин призова на срещата "да бъдем наясно със сложните и предизвикателни обстоятелства, пред които е изправена националната сигурност". Китай се нуждае от "нов модел на развитие с нова архитектура на сигурността", посочи още президентът.

"Асошиейтед прес" отбелязва, че Китай предприема репресии срещу своя технологичен сектор в опит да възвърне партийния контрол, но подобно на други страни се бори да намери начини да регулира развиващите се технологии.

Притесненията, че системите с изкуствен интелект "надхитряват" хората и излизат извън контрол, се засилиха с появата на ново поколение AI чатботове като ChatGPT.

Коментарите на китайския президент идват, след като стотици западни технологични експерти направиха във вторник кратко съвместно изявление, предупреждаващо за рисковете, пред които е изправено човечеството на фона на бързото развитие на изкуствения интелект.

По-рано тази година повече от 1000 изследователи и технолози, включително Илон Мъск, който в момента е на посещение в Китай, подписаха много по-дълга декларация, призовавайки за шестмесечна пауза в развитието на ИИ.

Изкуственият интелект (ИИ или AI) може да представлява "по-спешна" заплаха за човечеството от изменението на климата, заяви по-рано този месец в интервю за Ройтерс пионерът в ИИ Джефри Хинтън.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна