Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две поколения деца на българи в чужбина не знаят български език

За децата и родителите през призмата на институциите е разговорът ни с Лилия Божкова, председател на Националното сдружение за закрила на българските деца и семейства.

Разговорът следва данните, които публикува Националната мрежа за децата в навечерието на 1 юни в проекта "Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?" 

Ето някои от тях: Среден 3,33 е общата оценка за работата на държавата и институциите през 2022,  благосъстояние на децата - оценка 3,57, семейна среда и алтернативни грижи - оценка 3,13, закрила на детето от всички форми на насилие - оценка 3,33, детско здраве - оценка 2,98, образование - оценка 3,40

Образователната система, върху която тя има наблюдения, в последните 15 години задълбочава множеството си проблеми, които влошават качествата на обучение, смята Божкова.

Няма достатъчно часове за упражнения, съдържанието на учебните е на академичен стил, което децата не разбират. Това води до абсолютно неграмотни деца, защото непознавайки материала, не могат да го възпроизведат. Тестовата на форма не изпити не ги учи да се изразяват и да защитят собствено мнение. Учебниците трябва да се пишат от учители, а не от университетски преподаватели.

Лилия Божкова посочи, че и заплащането на учителите не е достатъчно мотивиращо, а учителите са ангажирани с администраторски дейности.

Ако парите са насочени на правилното място и не се "усвояват" ще имаме повече успехи и в здравеопазването, където статистиката също посочва ниски резултати. Но, когато лечебните заведения са търговски дружества, това не е възможно, коментира Божкова и признава:

Аз имам три деца, синът вече не само че не живее, той не иска да живее в България". Има две поколения на деца, които са родени от български родители в чужбина, но не знаят български език.

Действията на политиците ни водят до там. Те са длъжни да положат усилия децата ни да остават тук, подчерта Лилия Божкова. 



По публикацията работи: Паолина Комсалова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени