Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън във Финландия: САЩ ще помогнат за изграждането на "украинска армия на бъдещето"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и финландският външен министър Пека Хаависто на брифинг в Хелзинки, Финландия, 2 юни 2023 г.
Снимка: БТА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон работи с Украйна и други съюзници за постигане на консенсус около основните елементи на "справедлив и траен мир", който да сложи край на войната с Русия, съобщиха Ройтерс и АФП.

Вашингтон ще насърчава и инициативите на други държави за прекратяване на конфликта, стига те да спазват Устава на ООН и суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна. "Ще подкрепим усилия - на Бразилия, Китай или която и да било друга държава, ако те помогнат за намиране на път към справедлив и траен мир", обяви държавният секретар на САЩ в речта си.

Америка обаче ще продължи да оказва военна подкрепа на Украйна, тъй като способността на Киев да възпира и да се защитава срещу всякаква бъдеща агресия е предпоставка за смислена дипломация, каза още Блинкън, според когото "Агресията на Путин срещу Украйна е стратегически провал".

Евентуално прекратяване на огъня по сегашната фронтова линия обаче само ще консолидира контрола на руския президент Владимир Путин и ще му позволи да нападне отново, заяви държавният секретар на САЩ.

В речта си във Финландия, най-новия член на алианса на НАТО, Блинкън каза още, че САЩ ще помогнат за изграждането на "украинска армия на бъдещето". Това означава "модерни военновъздушни сили, интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана, модерни танкове и бронирани машини, национален капацитет за производство на боеприпаси, както и обучение и подкрепа за поддържане на силите и оборудването в бойна готовност".

И още: "Подкрепата ни за Украйна не отслаби способността ни да отговорим на потенциална заплаха, идваща от Китай или другаде - тя я засили", заяви Блинкън в речта си във финландската столица.

Тази седмица висшият американски дипломат е на посещение във Финландия, Норвегия и Швеция.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени