Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен ръст на новозаетите в САЩ през май с 339 хиляди, но и нарастване на безработицата до 3,7%

През май икономиката на САЩ добави цели 339 хил. нови работни места, което е доста над очакванията, докато нивото на безработица се повиши изненадващо до 3,7%. Това показват последните официални данни на Департамента по труда, които потвърждават, че пазарът на труда и респективно американската икономика продължават да се държат стабилно въпреки повишаването на лихвите от страна на Федералния резерв.

Разкритите нови неселскостопанските работни места се увеличиха през май с 339 000 при осредните прогнози за едва 190 000 и при сумарна възходяща ревизия на данните за март и април от 93 000.

В същото време безработица се повиши изненадващо до 3,7% от 3,4% месец по-рано, достигайки най-високо ниво от октомври 2022 г. Нарастването на безработицата е факт, тъй като броят на безработните американци през май се повиши с 440 хиляди до 6,10 милиона, а броят на трудово устроените се понижи с 310 хиляди до 160,72 милиона.

Въпреки нарастването на нивото на безработица, то остава близо до 50-годишното дъно от 3,4%, достигнато през април и предполага, че трудовият пазар в САЩ продължава да бъде затегнат.

Заплащането на труда пък се повиши през май с 0,3% (с 11 цента) до 33,44 долара на час, като спрямо година по-рано часовото заплащане на труда се повиши с 4,3% след увеличение с 4,4% през април.

На този етап днешните смесени данни (много силен ръст на заетостта, но и скок на нивото на безработица) е малко вероятно да променят пазарните очаквания, че на заседанието си по-късно този месец (на 13 и 14 юни) Фед на САЩ няма да прибегне до ново повишение на лихвите, за да оцени ефекта върху икономиката от досегашния цикъл на затягане на паричната си политика.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна