Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Трънски: Състезателите ни играха на 100 % на световното в Баку

Национален отбор по таекуондо
Снимка: БФ Таекуондо

България ще има още трима състезатели до края на световното първенство по олимпийско таекуондо, което се провежда в Баку.  Днес участието си в шампионата приключи Християн Георгиев, който в категория 54 килограма отстъпи пред състезаващия се под неутрален флаг Идар Багоев. Утре в срещите за отличията ще участват Калоян Бинев в категория 74 килограма и Мартина Атанасова в категория 63 килограма. Днес от столицата на Азербайджан се завърна Пламен Трънски, който е консултант в националния отбор и личен треньор на двама от най-талантливите ни състезатели - Денис Димитров и Калина Бояджиева.

„Въпреки че не успяхме да реализираме класиране в призовите тройки, като цяло съм доволен от представянето на нашите състезатели. Трябва да имаме предвид и факта, че отбора е изключително млад. С изключение на Митко Джорджев и Калоян Бинев, всички останали за първи път участват на световно първенство при мъже и жени.Предвид конкуренцията, която е на такъв тип състезание, те се представиха добре. Малко не достигна да преодолеят съперници от много висок клас - медалисти от световни първенства и олимпийски игри. Поради този факт не могат да отчета като лошо представянето им, въпреки липсата на медали. Състезателите ни се изправиха срещу наистина класни съперници и обикновено една точка не  им достига за да продължат напред“, това заяви специално за БНР бившият национален треньор Пламен Трънски.

„Липсата на опит си каза думата. Стресът също. Световното е съвсем друт тип състезание и от към заряд, и от към емоция. В случая Калина може би прегоря. Аз съм сигурен, че ако бяхме минали първи кръг, на там ще се справи много добре.Същото важи и за Денис, и за Христо Богданов, и за Александра Георгиева. Всички направих каквото можаха, общо взето играха на 100%“, допълни Трънски.

В Баку по време на генералната асамблея на Международната федерация по таекуондо, българската централа представи кандидатурата си за домакинство на световното първенство през 2025 година.

„Господин Бинев представи кандидатурата на България за домакинство на световното първенство. За наше съжаление делегатите предпочетоха тази на Китай. Така следващото световно първенство през 2025 година ще бъде в Уси. А иначе господин Бинев всеки ден беше в залата да ни подкрепя, като цяло беше е неотлъчно до отбора“, разказа консултантът на националния отбор.

В края на следващата седмица в София ще се проведе международен турнир, организиран от ТК „Херея“, в който Пламен Трънски е треньор.

„По предварителни заявки ще бъде доста масово състезание. Ще дойдат състезатели от около 10 държави. Ще стане хубав турнир“, поясни Трънски и добави

„В края на този месец предстои участие на европейските игри В Полша. Срещите на Калина са на 26 юни. Денис ще го пусна почивка и след това ще започнем подготовка за втората половина от годината.През годините, от опита, който съм натрупал, мога да кажа, че когато имаме такива големи състезания близко едно до друго, както е в момента случая със световното първенство и с европейските игри, във второто състезание реализираме по- добри резултати.Тази инерция, която ще се запази за европейските игри, тя ще бъде изключително полезна и на 100% мога да кажа, че ще имаме медали“


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна