Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учение с бойни стрелби край Шабла

Архив - 2020 година

Тактическото учение с международно участие „Шабла – 2023“ ще се проведе от днес до 9 юни на Зенитния полигон на Военновъздушните сили (ВВС), съобщиха от Министерството на отбраната. В продължение на четири дни Ще се водят интензивни стрелби с различни наземни и въздушни платформи по въздушни и надводни цели.Стрелбите са част от Плана за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната през 2023 година. 

Във връзка с тяхното провеждане Командването на ВВС информира, че за времето до 11:30 ч. на 10 юни ще бъдат активирани опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над Зенитния полигон на ВВС „Шабла“ и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра и нос Карталборун.От „Морска администрация“ ще бъдат излъчени съобщения до мореплавателите за зоните „забранени и опасни за корабоплаване“.

Стрелбите въздух-въздух на изтребителите МиГ-29 ще са по парашутни мишени и ще се изпълняват с управляемото ракетно въоръжение. Самолетите Су-25 и вертолетите Ми-24 ще стрелят с ракетно и артилерийско въоръжение по надводни цели. Военноморските сили ще осъществяват радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два брегови поста и контрол на корабоплаването с два кораба. С един вертолет и катер ВМС ще имат готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.
По публикацията работи: Емилия Николова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна