Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

UBS финализира придобиването на Credit Suisse

Снимка: ЕПА/БГНЕС

UBS Group обяви в понеделник в отворено писмо до швейцарската преса, че е завършила придобиването на Credit Suisse Group, слагайки по този начин край на най-значимото банково сливане след световната криза през 20228 г.

Споразумението осигури на UBS печалба от десетки милиарди долари, но същевременно започва сложен период на интеграция, който вероятно ще доведе до съкращаването на хиляди работни места.

Сделката също така слага край на почти 170-годишното независимо съществуване на Credit Suisse и според UBS тази стъпка представлява началото на нова глава в нейната история.

Междувременно банката UBS обяви за напускането на петима висши ръководители на Credit Suisse, само часове след потвърждението, че е приключило поглъщането на швейцарския й конкурент.

Сред напускащите са Диксит Жоши, главен финансов директор, Маркус Дителм, главен съветник, Едуин Панг, ръководител в Credite Suisse за Азиатско-тихоокеанския регион, Дейвид Милър, съръководител на инвестиционната банка, и Кен Панг, съръководител, отговарящ за финансовите пазари.

Напусканията бяха оповестени в бележка до персонала, видяна от "Файненшъл таймс" и потвърдена от UBS, която също така разкри, че Франческо Де Ферари, който беше ръководител на отдела за управление на благосъстоянието на Credit Suisse, ще стане старши съветник на ръководителя на фонда за управление на благосъстоянието на UBS - Икбал Хан.

Главният изпълнителен директор на UBS - Серджио Ермоти заяви, че около 10% от служителите на Credit Suisse вече са напуснали банката преди нейното поглъщане.

"Вярно е, че около 10% от работната сила вече е напуснала през последните няколко месеца преди поглъщането", каза Ермоти в интервю за швейцарската телевизия SRF.

В двете банки работят общо 120 000 души по целия свят, като UBS каза, че ще съкрати работни места, за да намали разходите и да се възползва от синергията.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени