Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учения на полигон "Ново село"

Снимка: БГНЕС

В периода от 26 юни до 5 юли 2023 г. на учебен полигон „Ново село“ италианската бригада „Пинероло“ съвместно с многонационалната бойна група, разположена на територията на страната ни, ще проведе учение „Enhanced Vigilance Activity -23“, съобщиха от Министерството на отбраната. То ще включва два етапа - командно-щабно учение, което ще се проведе от 26 до 30 юни, и тактическо учение с бойни стрелби – от 1 до 5 юли 2023 г.

В учението ще участват до 1100 военнослужещи от Албания, България, Гърция, Италия, Северна Македония и Черна гора. По време на втория етап на „Enhanced Vigilance Activity – 23“ механизиран батальон от състава на 2-а механизирана бригада ще проведе свързано с него тактическо учение на учебен полигон „Корен“.

Очакваният краен резултат от провеждането на учението „Enhanced Vigilance Activity 23” е деклариране на начални оперативни способности на многонационалната бойна група, с рамкова държава Италия, на ниво бригада.

Изграждането на боеспособна бойна група на българска територия на ниво бригада е израз на решимостта на страната и на съюзниците ни да споделим отговорността за гарантиране на сигурността на страните-членки с принос към усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг на НАТО.

На 5 юли на учебен полигон „Ново село“ ще се проведе ден за високопоставени гости и медии, в който участниците в „Enhanced Vigilance Activity -23“ ще демонстрират способности.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна