Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Инфлацията ще продължи да спада през следващите месеци

Снимка: bundesbank.de

Немската централна банка - Бундесбанк заяви в понеделник, че се очаква инфлацията в Германия да спадне допълнително през следващите месеци.

"Низходящата тенденция на ценовия натиск върху икономическите нива нагоре по веригите на доставки и падащите цени на енергията при търговията на едро сега се вече усещат на потребителско ниво", посочи банката в редовния си месечен доклад.

Бундесбанк обаче предупреди, че основният ценови натиск вероятно ще остане много висок за момента, увеличавайки риска от това в заплатите и цените да бъдат вземат предвид по-високите нива на инфлация, което ще доведе до по-бавен от очакваното спад на инфлацията.

В същото време централната банка очаква германската икономика да нарасне леко през второто тримесечие, въпреки че "някои проблеми продължават". Очаква се рецесията в Германия да приключи през пролетното тримесечие, като Бундесбанк прогнозира, че брутният вътрешен продукт ще нарасне "леко" през периода от април до юни.

В края на 2022 г. и началото на 2023 г. най-голямата икономика в Европа се сви за две поредни тримесечия, което се определя от икономистите като "техническа рецесия".

За цялата 2023 г. Бундесбанк очаква БВП да намалее с 0,3%, след което да последва растеж от 1,2% през 2024 г. и от 1,3% през 2025 г.

"По този начин германската икономика се възстановява сравнително трудно от кризите от последните три години", се казва още в доклада на централната банка.

"Личното потребление трябва да достигне дъно", посочват в доклада експертите на Германската централна банка. "Благодарение на силно нарастващите заплати, реалните разполагаеми доходи на домакинствата се стабилизират, въпреки че инфлацията остава много висока".

Чуждестранното търсене в промишлеността продължава да намалява и засяга производството и износа, каза още Бундесбанк, докато увеличените разходи за финансиране забавят инвестициите. Въпреки това затрудненията при доставките намаляват и натрупаните поръчки са все още големи.

Заетостта и разходите на частните домакинства се увеличават "въпреки постоянно високата инфлация", се казва още в доклада на централната банка на Германия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна