Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швьонтек с първи успех на трева за сезона

Ига Швьонтек
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водачката в световната ранглиста на тенисистки Ига Швьонтек започна сезона на тревни кортове с победа в три сета на турнира в Бад Хомбург, Германия, който е от категория WTA 250.

Полякинята изоставаше с един сет, но успя да преодолее съпротивата на полуфиналистката от Уимбълдън 2022 Татяна Мария от Германия с 5:7, 6:2, 6:0, за да се класира за втория кръг.

Това е осма поредна победа за Швьонтек и от началото на годината тя вече има баланс от 36 победи и  6 поражения. Шампионката от "Ролан Гарос" започна мача с ранен пробив и уверено поведе с 3:1 гейма в началния сет. Но в осмия гейм при свое подаване и 40:30 тя изведнъж загуби ритъм, допусна пробив, след това още един в последното разиграване за частта и вече изоставаше в сетовете. В тези моменти Татяна Мария показа някои отлични изпълнения от бекхенд и се възползва максимално от грешките на лидерката в женския тенис в момента.

Въпреки че преди пет години спечели титлата на Уимбълдън при девойките, за Швьонтек тревните кортове остават най-трудната настилка и тя все още не е печелила титла. Но сякаш след паузата си научи урока и от този момент до края на мача даде едва два гейма на германката, повеждайки с 3:1, последвано от втори пробив и 5:1.

В края на срещата статистиката показваше спечелени 82 процента от точките при вкаран първи сервис, както и нито една допусната възможност за пробив във втория и в третия сет.

Следващата съперничка на Швьонтек е Джил Тайхман от Швейцария, която стартира с успех над Клеър Лиу (САЩ) с 3:6, 6:3, 6:4.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна