Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 11 - 14 юли:

"Солинария" се завръща за трети път в Созопол

Младежкият арт фестивал включва майсторски класове и концерти

Третото издание на фестивала „Солинария“ се провежда в Созопол. Основната му цел е да подпомогне млади артисти от различни сфери на изкуствата с предоставяне на ново творческо пространство за изява на техния талант и потенциал.

В момента са обученията в майсторските класове, които дават възможност на млади изпълнители да се докоснат до професионалисти от световна класа като Ангелина Абаджиева и Велислав Стоянов. През следващата седмица от 11 до 14 юли предстои концертната програма на фестивала, съобщи арт директорът на "Солинария" Гергана Несторова: 

"В третата ни година решихме малко да се отклоним от клавирното ни звучене, което стана традиционно в поредните две издания и сме се съсредоточили в една по алтернативна линия. Тя има разбира се, неизменен център и това е младостта, красотата, вдъхновението, за това всичките ни гости са впечатляващи артисти! "  
Гергана Несторова, арт директор на фестивала  
Началото на концертната програма ще постави вокален ансамбъл „Фортисимо“ на 11 юли. В репертоара им присъстват авторски обработки на различни по стил и жанр произведения, сред които класическа музика, фолклор, българска и световна поп и рок музика. 
Втората фестивална вечер на сцената в местността "Буджака" ще се представи Василена Серафимова със свой авторски проект с ударни инструменти.

На 13 юли ще е концерта на участниците в майсторските класове по цигулка на Ангелина Абаджиева, която е дългогодишен концерт майстор на оркестъра националното радио в Кьолн, Германия, и тромбониста Велислав Стоянов, диригент и преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Изявата ще е Зала АРТ СОЛ при вход свободен. 

Финалът, но и кулминацията на третото издание на "Солинария" ще е на 14 юли със специално създадената за фестивала музикална програма на формация Sin-Thesis / Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас, Атанас Попов – ударни инструменти/. 

Началото на концертите е в 20.30 мин, а мястото е откритата сцена в местността Буджака.  

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени