Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев към Зеленски: Мирът няма военно решение!

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви пред украинския си колега Володимир Зеленски, че още в първите часове е заклеймил руската агресия в Украйна.

"Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите от тази жестока война, която бушува и в момента. В първите месеци България подаде ръка на хиляди граждани на Украйна, и много от тях продължават да бъдат под закрилата на българската държава", каза българският държавен глава.

Той отбеляза и за подписаната днес декларация за военна подкрепа от страна на България към Украйна: 

"Тази декларация е важна стъпка в развитието на нашите отношения, но аз не приемам предоставянето на боеприпаси, особено от резервите на българската армия. Аз като президент, като Вас, имам ангажимент отбранителните способности на България да не намаляват, защото средата за сигурност е тревожна и в нашия регион, още по-сериозно за всички нас е, че конфликтът се разширява и придобива нови измерения", посочи още Радев и допълни, че бойните действия стават все по-ожесточени, "загиват все повече хора, сред които и българи от общността в Украйна".

"Този конфликт няма военно решение и все повече и повече оръжие, трудно води до това мирно решение, което не се получава. В тази връзка е важно да обръщаме внимание и на последователните усилия за деескалация и търсене на мирни решения, със средствата на дипломацията. Много се надявам да видим по-скоро мирно решение, надявам се това да стане в светлината на дълбоките културни връзки между нашите народи", посочи Ремен Радев.

Той открои инициативата на президента Зеленски за "Формулата за мира", която е в 10 точки, като добави, че с интерес иска да чуе мнението на украинския президент за развитието на тази инициатива.

На свой ред украинският президент благодари още веднъж за поканата да посети България и за подкрепата, която страната ни оказва на хилядите украински бежанци, потърсили подкрепа и подслон у нас.

"Това не е конфликт, а война, война на изтощение на Украйна, за избиване на украинци, не на други държави, и слава Богу", отбеляза той.

"Ако това е конфликт, то една държава няма да се напуска от милиони хора. Трябва да поставим точките, иначе някой друг ще ги постави. Имаме това право, защото войната е на наша територия, затова знаем, че това е война, не конфликт", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Господин президентът каза, че не подкрепя предоставянето на амуниции, за да не отслабне вашата армия, или пък не подкрепяте усилването на Украйна. Вашата армия, всичко, каквото имате, няма да бъде достатъчно да воювате, ако дойде Русия тук... Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Хубаво е да се дава на хората, за да могат да се защитават, за да не дойде войната при вас. Недай боже да стане трагедия и войната да дойде при вас, какво ще правите тогава, ако никой не ви помага? Да стане и вие да бъдете на моето място. И ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности с вас, какво ще правите тогава? Ще кажете: Путин, вземай български територии. Не, вие като истински президент съм сигурен, че няма да допуснете компромис с държавата си, с независимостта си, със суверенитета си", попита той Радев. 

По време на срещата Зеленски - Радев, в София се разрази гръмотевична буря,която беше усетена и в президентството. Това стана повод Зеленски да отбележи:

"Знаете ли, няколко журналисти много рязко реагираха заради тези гръмотевици, защото не са свикнали с това. А пък аз не го забелязах. Проблемът не е в това, че аз не го забелязах, големият проблем е, че нашите деца не го забелязват – и гръмовете заради руските ракетни удари". 

Володимир Зеленски изрази убедеността си, че страната му ще стане член на ЕС: "Украйна и Европа имат общи ценности. Русия иска да разруши НАТО, ЕС, Европа. Това са техните цели. Разбирате ли? Това не е конфликт, г-н президент! Путин не просто води война срещу нас. Русия иска да ни унищожи. А ние искаме просто да живеем", заключи той.

"Както забелязахте, много пъти употребих думата война. За мен това категорично е война. Аз вярвам, че Украйна има своето място в ЕС, но моят призив е такъв – в момента чуваме думата "победа". Ние бихме искали да чуем повече и думата "мир". Водещите усилия са за постигане на мир. Аз вярвам, че в момента ние не сме използвали всички средства на дипломацията", каза от своя страна Румен Радев.

"Да, войната се води на територията на Украйна, но войната придобива и нови измерения и те отдавна напуснаха границите на Украйна", допълни българският президент. 

снимка: БГНЕС

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна