Нашите баби и дядовци са наричали зехтина "дървено масло". От антични времена той е неотменима част от т. нар. "средиземноморска диета". Още през древността служи за осветяване (с маслени лампи) на храмове и джамии, а също при извършване на християнски и юдейски обреди. Църковно-славянското название на зехтина е "елей". А ако запитате Пепи Нешева за маслиновото масло, от устата ѝ се изливат елейни слова, защото тя е… сомелиер на зехтин. Честно казано, не бях чувала, че има такъв занаят.
Много са изследванията, които потвърждават, че висококачественият необработен зехтин има изключително ценни за здравето свойства. Запазил огромна част от полезните съединения и витамини на маслините, той не е просто съставка на салатата, а дар от природата. За различните му проявления ни разказва Пепи Нешева, която е основен делегат на Академията за италианска кухня у нас.
Тя отново замина за Италия, за да изкласи в по-горно ниво на необичайната си професия.