Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният секретар на САЩ призова за стабилност в Индо-тихоокеанския регион

Блинкън, южнокорейският външен министър Парк Джин и външният министър на Япония Йошимаса Хаяши
Снимка: БТА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова за стабилност в Индо-тихоокеанския регион, предаде Ройтерс. И отправи послание за световно сътрудничество в пресичането на заплашителното поведение на Северна Корея по повод изстрелването на най-новата ѝ междуконтинентална балистична ракета, допълва БТА. 

Навлизайки и в много теми по време на срещата си с външната министърка на Индонезия Ретно Маруди в столицата Джакарта, Блинкън също така призова за "справедлив и траен мир за край на войната на агресора Русия в Украйна", както и войските в Мианма да прекратят враждата и да започнат диалог.

"Ние трябва да поддържаме свободата на плавателните съдове в Южнокитайско и Източнокитайско море и да запазим мира и стабилитета по протежението на Тайванския проток", добави Блинкън, като имаше предвид горещите точки на съперничеството между САЩ и Китай, както и на регионалната конфронтация.

Вчера китайски изтребители наблюдаваха патрулен самолет на военноморските сили на САЩ (Пи-8Ей "Посейдон" - бел. ред.), който прелетя над Тайванския проток (чувствителна тема за Китай), точно след проведените през предните два дни китайски военни учения южно от острова. Както е известно, Китай твърди, че самоуправляващият се Тайван е негова територия.

В същия този ден Блинкън се срещна с външния министър Ван И. Според Държавния департамент на САЩ тази среща попада в рамките на серия от действия, целящи да запазят отворени каналите на комуникация и да предотвратят недоразумения.

Блинкън заклейми Пхенян за изстрелването на най-новата междуконтинентална балистична ракета на Северна Корея - "Хвасон-18", в сряда.

"Всички ние трябва да работим заедно, за да сложим край на незаконната програма на Северна Корея за производство на оръжия за масово поразяване и на изстрелването на балистични ракети", добави държавният секретар на САЩ.

Блинкън засегна и кризата в Мианма, изтъквайки, че военната хунта там трябва да бъде принудена да спре насилието и да приложи мирния план, договорен със съседите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия - АСЕАН (мирният план от пет точки бе договорен с хунтата малко след преврата в началото на 2021 г. - бел. ред.). 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна