Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите министри от ЕС подкрепиха допълнителни средства за Украйна

Снимка: Алами/Ройтерс

В петък финансовите министри на Европейския съюз единодушно подкрепиха допълнителни средства за Украйна чрез допълване на дългосрочния й бюджет, въпреки че продължават да съществуват различия по отношение на други разходи, които заплашват да забавят или блокират предложената помощ за Киев, съобщава Ройтерс.

Испанският министър на финансите Надя Калвино заяви на пресконференция, че на днешната среща финансовите министри на съюза са подкрепили продължаването на финансовата подкрепа за Украйна:

"Испанското председателство се ангажира да процедира бързо, за да има стабилна финансова рамка до януари 2024 г.", каза тя и добави, че ще е необходима повече техническа работа, за да се подкрепи Украйна, чиято икономика пострада сериозно от руската инвазия.

Европейската комисия предложи увеличаване на бюджета на ЕС до 2027 г. с 66 млрд. евро, като частта за Украйна ще бъде 17 млрд. евро и още 33 млрд. евро под формата на заеми. Другите средства са предназначени за покриване на по-високи лихвени плащания, за миграционната политика и за стимулиране на повече инвестиции в критични технологии.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер каза, че подкрепя допълнителни разходи за Украйна, но не и други увеличения:

"Виждаме фискални ограничения във всички държави членки. Ето защо Комисията не трябва да очаква държавите членки да дадат повече средства. Украйна е отделен въпрос", каза той пред репортери преди срещата на финансовите министри на ЕС.

Полският министър на финансите Магдалена Жечковска пък каза, че нейната страна е недоволна, че прегледът на бюджета на ЕС не покрива и допълнителните нужди на съседите на Украйна, които са членове на съюза и които са приели бежанци, бягащи от конфликта. Попитана дали Полша ще блокира пакета за подкрепа за Украйна без такива средства, тя каза, че Варшава ще анализира ситуацията.

"Един от нашите приоритети е този елемент на подкрепа за държавите на предна позиция, подкрепящи бежанците, да бъде включен в прегледа“, каза тя.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна