Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветроходецът Павлин Надворни тръгва на околосветска обиколка за самотни мореплаватели

| обновено на 17.07.23 в 14:59

Носителят на преходната награда „Златен глобус” за най-добро българско ветроходно постижение на фондация „Кор Кароли” през 2022 година Павлин Надворни е единственият български ветроходец, който ще участва в околосветска обиколка за самотни мореплаватели. Това съобщи на брифинг кметът на Варна Иван Портних.

Надворни допълни, че яхтата му е брандирана с герба на Варна. Той ще получи и флага на града на специална церемония на 15 август - празникът на морската столица. Тогава той ще отплава за Ла Коруня, откъдето тръгва на самотното плаване на 21 октомври. 

Дистанцията е 26 000 морски мили, а плаването ще продължи около 150 дни. 



Идеята на организаторите е това състезание да стане традиционно и да се провежда на всеки четири години, разказа Надворни. 

Състезанието ще започне от Ла Коруня (Испания), а маршрутът е един от най-тежките. Ветроходците ще преминат покрай нос Добра Надежда на Африка в източна посока, след това Лийуин (Австралия), нос Хорн и обратно през Атлантическия океан към Ла Коруня.

Над 60 души са изявили желание за участие, останали са 21, сред които е и яхтата "Еспресо Мартини" на Павлин Надворни. 




"Това са най-непрощаващите места на земното кълбо. Нос Хорн е един митичен нос. Изисква се доза лудост, за да си причиниш нещо подобно. Нямам страхове! Изпитвам огромен респект, убеденост, че има моменти, в които колкото и да си се подготвил, има известна доза божествена намеса", допълни Надворни.

Той ще носи със себе си икона на Св. Николай Чудотворец. "Имам си ритуали, определени дати, на които тръгваме. Не сменяме и името на яхтата. Моряците са странна порода хора - те са най-добрите хора според мен", каза още ветроходецът. 

Павлин Надворни ще носи и флага на Варна. На платното на "Еспресо Мартини" е изобразен гербът на града ни. А в яхтата си, освен задължителната екипировка и всичко нужно за оцеляването, ще има и всички томове на "Български хроники" на Стефан Цанев. 

"Хората, които са осъществили подобен тип плаване, са повече от хората, които са били в Космоса", описа значимостта на участието на Надворни кметът на града Иван Портних. "Всички заедно ще го изпратим на 15 август. Флагът на Варна ще го придружава в това изключително пътуване", допълни кметът. 

Подробностите за очакванията и подготовката на Павлин Надворни чуйте в звуковия файл:




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна