 5
						
													
								
								5
							
											
											В няколко епизода ви срещаме със специалисти по темата за диетите, правилното хранене, индивидуалните хранителни режими.
Днешният епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е посветен на личния микробиом. 
Микробиомна възстановителна програма - отслабване без диета.
Коя е полезната закуска, която не води до диабет и затлъстяване?
Кои хора трябва да избягват някои възпалителни храни? 
За баланса между добрите и лошите бактерии и нашият микробиом.
За ролята на ензимите, на глюкозата или фруктозата, на пребитоците и пробиотиците.
В този епизод ще обърнем внимание на състоянието на нашия микробиом и за индивидуалните хранителни режими. 
Темата е продължение на епизода за метаболитния синдром и затлъстяването.
Слушайте епизода тук: 
🥗Панко Станчев, хранителен специалист и фармацевтичен учен

От разговора ще научите: 
🥗Какво означава микробиом 
🥗Изследването на микробиома като превенция срещу различни заболявания
🥗Защо е важно знанието за нарушения в микробиома и бариерата, която ни пази от токсини
🥗Личен микробиом – чревно-възстановителни програми
🥗Кога да приемаме пробиотици и кога пребиотици - с какво се хранят полезните бактерии в нас 
🥗Кои от най-известните диети са подходящи за различен тип хора
🥗Персонализирана диета или на строг хранителен режим  
🥗Какво е значението на информацията за нашия микробиом в зряла възраст
🥗Всеки десерт ли е противопоказен при диета
🥗Що е ето микробиомен паспорт за всяка страна
🥗В кои страни десертът по традиция се избягва
🥗Микробиом и възпалителните храни
🥗Каква е ролята на ензимите, глюкозата, фруктозата, на бързите и бавните въглехидрати
🥗Веганите и диетите
🥗Безплатна здравословна закуска от специалиста
🥗Хранене в менопауза и при мъжете след 55 годишна възраст

Микробиомът е съвкупност от десетки трилиони микроорганизми, които населяват нашите черва.
"Ако не бяха нашите микроорганизми, нямаше да имаме толкова добър генетичен потенциал. Нашият микробиом формира имунната ни система, която е важна защита срещу външни нашественици. Благодарение на развитието на метагеномиката имаме възможност да направим микоробиомни тестове - аз го наричам пълна чревна картина, поясни за подкаста на БНР - "В центъра на системата"  Панко Станчев.
Младият учен разказа още, че знанието за микробиома е вид персонализирана медицина, която търси не конкретната симптоматика, а източника на проблема и разглежда системата в цялост. Нарушаването на интестинална микробиота-  бариерата, която ни пази от токсините, води до редица заболявания.
Добре балансираният микробиом ни пази от различни заболявания - онкологични, ендокринни като метаболитния синдром, диабет тип 2   и инсулинова чувствителност, автоимунни и сърдечно-съдови   заболявания, деменция. Ако се изследва човек какви храни е добре да приема, и какви водят до възпалителни процеси, той може да се предпази от тези заболявания.

Панко Станчев очерта ролята на баланса между добрите и лошите бактерии за здравето на червата ни, срещу затруднения в храносмилането, подуване и болки в корема, синдром на раздразненото дебело черво.

Панко Станчев е хранителен специалист и фармацевтичен учен.   Бакалавърската си степен получава в University of Greenwich със   специалност Фармацевтични науки, а магистърската му е от  King’s College   London със специалност Фармацевтична медицина и развитие на   лекарствената дейност. Той има опит в изготвяне на индивидуални хранителни планове съобразени със спецификите на личния ни микробиом.
В разгара на лятото очаквайте още по темата в подкаста на БНР - "В центъра на системата".
Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg
Всички епизоди на подкаста ще намерите:
Apple Podcasts през iTunes
