Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на бизнес климата в Германия през юли до 8-месечно дъно

Бизнес нагласите в Германия се влошиха през юли за трети пореден месец, достигайки 8-месечно дъно, показват резултатите от последното бизнес проучване на водещия немски икономически институт Ifo. Последните данни показват, че пътят на възстановяване на най-голямата европейска икономика от техническата рецесия може да бъде по-продължителен от първоначалните очаквания, като се има предвид устойчивият инфлационен натиск и ескалиращите разходи по заемите.

Германия навлезе в техническа рецесия в началните месеци на 2023 г., след като БВП се сви през последното тримесечие на миналата и първото тримесечие на настоящата година. Предварителни данни за БВП през третото тримесечие ще бъдат обявени този петък.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през юли за трети пореден месец, достигайки 87,3 пункта спрямо 88,6 пункта през юни. Това е най-ниското ниво на индекса от ноември 2022 г. и под осредните очаквания за по-умерено понижение към 88,0 пункта.

Индексът на текущата икономическа ситуация се влоши рязко до 91,3 от 93,7 пункта месец по-рано, докато индексът, определящ бъдещите очаквания на компаниите, се влоши през юли до 83,5 от 83,8 пункта, което означава, че германският бизнес е по-силно песимистично настроен за предстоящите месеци.

"В частност, компаниите бяха значително по-малко доволни от текущия си бизнес. Очакванията им също бяха по-ниски. Ситуацията в германската икономика става все по-мрачна", коментира президентът на Ifo института Клеменс Фюст.


В промишлеността бизнес климатът продължаваш да влошава най-съществено, като съответният Ifo индекс падна през юли до -14,2 от -9,7 пункта месец по-рано, достигайки дъното от ноември 2022 г. Двигателите за това негативно развитие бяха значително по-лошите оценки на текущата ситуация, като и бъдещите очаквания също бяха по-песимистични. Компаниите получават все по-малко нови поръчки. Използването на техния производствен капацитет спадна с 1,4 процентни пункта до 83,0 процента, като това е първият път от повече от две години, когато капацитетът спадна под неговата дългосрочната осреднена стойност от 83,6%.

Бизнес индексът в сектора на услугите също отслабна (до 0,9 от 2,7 пункта), като доставчиците на услуги са значително по-малко доволни от текущото си бизнес състояние. Очакванията им за следващите месеци обаче бяха малко по-малко песимистични, отчита последното Ifo проучване.

Влошаване бележи и бизнес климатът в търговията (до -23,7 от -20,2 пункта), като перспективите  бяха значително помрачени.

В строителството индексът на бизнес климата падна до най-ниското си ниво от февруари 2010 г. (до -24,0 пункта от -20,5 пункта месец по-рано). Недоволството от настоящата ситуация в сектора беше значително по-голямо, като по-песимистична са и перспективите и очакванията за следващите месеци.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна