Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ се очаква недостиг на 67 хил. работници в полупроводниковата индустрия до 2030 г.

Снимка: pixabay

Полупроводниковата промишленост в САЩ е изправена пред недостиг на около 67 000 работници до 2030 г., според проучване на индустриалната асоциация, публикувано във вторник и цитирано от Ройтерс.

Предвижда се работната сила в индустрията за чипове да нарасне до 460 000 до края на десетилетието спрямо приблизително 345 000 тази година. Но при сегашния темп, с който младежите завършват образованието си, САЩ няма да създадат достатъчно квалифицирани работници, за да запълнят това увеличение, показва проучване, изготвено от Асоциацията на полупроводниковата индустрия (SIA) и Oxford Economics.

Проучването идва в момент, когато Съединените щати работят за укрепване на вътрешния сектор на чипове. Американският "Законодателен акт за чиповете" (CHIPS Act), който заделя средства за нови производствени обекти, за изследвания и разработки, беше подписан като закон на 9 август 2022 г.

Министерството на търговията контролира субсидиите за промишленото призводство в размер на 39 млрд. долара, предвидени в закона, а компании като Intel Corp, Taiwan Semiconductor Manufacturing и Samsung Electronics Co, които заявиха, че ще кандидатстват за тях. Законът също така създаде 25-процентен инвестиционен данъчен кредит на стойност 24 млрд. долара за изграждане на нови заводи за чипове.

Тези фабрики ще създадат работни места, отбеляза SIA. Прогнозираният недостиг на работна ръка включва компютърни учени, инженери и техници. Приблизително половината от бъдещите работни места в индустрията за чипове ще бъдат инженери.

"Това е проблем, пред който сме изправени от дълго време", каза президентът на SIA Джон Нойфер.

Недостигът на квалифицирана работна ръка в полупроводниковата индустрия е част от по-големия недостиг на завършили научни, технологични, инженерни и математически специалности в САЩ, според същият доклад, в който се прогнозира, че само до края на 2023 г. 1,4 милиона позиции в тези области могат да останат неизпълнени.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна