Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на етносите, багрите и котленския килим

Снимка: БТА

Котел е домакин на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим. 

Уникален над стогодишен килим - чол от колекцията на обект "Кьорпеева къща" към Исторически музей - Котел, участва за първи път в ежегодната изложба на Фестивала, съобщава БТА. 

Освен четирите импровизирани села на етносите - българско, ромско, турско и каракачанско, за най-малките има "Омагьосаното село на баба Яга", "Къщичките на джуджетата" и "Работилницата на елфите". Тази година, благодарение на Творителница О' Писменехъ, малки и големи деца за първи път имат възможност да се впуснат в пътешествие в историята на писмеността и демонстрация на печат с Гутенберговата преса. 

В програмата са включени занаятчийски базар, експозиция на котленски носии, просфорни печати, женски накити и две фотоизложби – "Спомени от Котел" и "Котленските килимарки". 

Кът на здравето и на баварската кулинария са сред новостите в тазгодишното издание на фестивала. За поредна година представители на различните етноси в общината предлагаха автентични ястия. Посетителите можеха да опитат цигански питки на жар, да си купят гъби, брани от Котленския балкан, да пробват каракачанските "кукуречи" и "дърпана баница", да си подсладят с къдравите котленски тиганици и с прословутата турска баклава. 

Стартирал за първи път през 2016 година, Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим се наложи като уникален за България със своята мисия да обедини всички етноси, живеещи в община Котел, като предостави възможност всеки да представи своите обичаи, традиционна кухня и облекла в импровизирани "села на етносите и нациите". От 2022 година форумът е с международен статут. 


снимки: БТА
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна