Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ се надяват на визита на китайския външен министър във Вашингтон

Антъни Блинкън и Ван И
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази в четвъртък готовността на Вашингтон да приветства висши китайски представители в страната като стъпка към укрепване на връзките с Пекин, предаде Ройтерс.

Говорейки пред репортери в кулоарите на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, Блинкън потвърди, че е предложена официална покана на новоназначения китайски външен министър Ван И, но добави, че все още няма отговор от Пекин по въпроса.

По-рано тази седмица Вашингтон официално отправи поканата към дипломата ветеран Ван И, след като неговият предшественик Цин Ган бе внезапно отстранен от поста си в края на юли от властите Пекин.

"Все още нямаме отговор, но току-що изпратихме тази покана и очаквам, че ще имаме възможност да се видим и да продължим важните разговори, които имах в Пекин“, каза Блинкън.

Той подчерта важността на продължаването на "важните разговори" между двете страни след посещението на министъра на финансите Джанет Йелън и на специалния президентски пратеник на САЩ за климата Джон Кери в Китай.

В изявление за Ройтерс външното министерство на Китай заяви, че е "готово да поддържа комуникация" със Съединените щати относно евентуално бъдещо посещение на Ван И във Вашингтон, но не даде повече подробности.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна