Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският опозиционер Навални беше осъден на още 19 години затвор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В нов процес срещу вече обвинения и осъден руски опозиционен лидер Алексей Навални Московският градски съд произнесе присъда за допълнителни 19 години лишаване от свобода заради създаване и подкрепа на екстремистка организация, съобщава Ройтерс.

Той вече излежава предишна 9-годишна присъда в руска наказателна колония и през 2021 г. беше осъден на още две години и половина.

Навални направи изявление преди произнасянето на присъдата, заявявайки, че продължителността на присъдата е без значение, тъй като той също ще бъде съден по обвинения в тероризъм и може да получи още 10 години затвор.

Той осъди руското правителство като "корумпирано" и каза, че "такова продължително наказание" се дава, за да се сплаши опозицията на президента Владимир Путин.

Присъдата срещу Алексей Навални е още един пример до каква степен властите се боят от него. Така върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел коментира новото съдебно решение срещу руския опозиционер. Навални получи още една присъда от 19 години затвор, след като бе признат за виновен по серия нови обвинения, сред които за екстремизъм и възхваляване на нацизма.

"ЕС строго осъжда това решение и дълбоко съжалява, че изслушванията в съда са били проведени при закрити врата, не са били допуснати членовете на неговото семейство и наблюдатели. Това е ярък показател, че руската правна система се използва като  инструмент срещу него.  Руското политическо ръководство е отговорно за неговата безопасност и здраве, за което ще му се търси отговорност", се казва в изявлението на Борел.

Британският външен министър Джеймс Клевърли също осъди решението на руски съд да добави допълнителни 19 години към затвора на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

"Злоупотребата на съда показва пълното незачитане в Русия дори на най-елементарните човешки права“, каза Клевърли.

"Недоволството не може да бъде заглушено. Обединеното кралство призовава за незабавното му освобождаване", добави той.

Междувременно руският вестник "Новая газета" съобщи, че Даниел Холодни, телевизионен техник, работещ за YouTube канала на задържания руски опозиционен лидер Алексей Навални, е бил признат за виновен в петък за организиране на екстремистка група.

Холодни беше съден заедно с Навални в наказателната колония в Мелехово, източно от Москва.

В изявление в навечерието на присъдите срещу двамата мъже Навални описа 25-годишния Холодни като "вдъхновение", като каза, че младежът е отказал много предложения да бъде освободен в замяна на свидетелства срещу други.

"Холодни е ярък, весел, не губи присъствие на духа. И най-важното е, че той разбира защо е измислен този процес, но не му позволява да го сплаши или да пречупи волята му. Бъдете като него", добави Навални в съобщение до привържениците.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна