Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Меркс" прогнозира продължително и дълбоко свиване на световната търговия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една от водещите спедиторска и транспортна компания "Мерск" (AP Møller-Maersk) предупреди, че компаниите продължават да намаляват складовите си запаси, което кара втората по големина компания за контейнерни превози в света да прогнозира по-дълго и по-дълбоко свиване на световната търговия, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Датската група за корабоплаване и логистика заяви, че търсенето на контейнери в световен мащаб ще спадне с 1 до 4% тази година при предишна прогноза в диапазона между спад с 2,5% до повишение с 0,5 процента.

"Меркс" транспортира стоки за търговци на дребно и потребителски компании като Walmart, Nike и Unilever и се разглежда като важен барометър за глобалното икономическо и корпоративно здраве.

Изпълнителният директор на компанията Винсент Клерк каза, че не вижда признаци, че намаляването на запасите, което ограничи световната търговска активност, ще приключи тази година.

"Очаквахме клиентите да намалят складовите си запаси около средата на годината, но засега не виждаме признаци това да се случи. Може да се случи в началото на следващата година", посочи Клерк на брифинг за медиите.

"Следователно увеличението на обемите, което очаквахме през втората половина на годината, не се случи", посочи той и прогнозира, че намаляването на запасите ще отнеме повече време в САЩ, отколкото в други региони.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна