Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Англичанките на първи финал на световно по футбол

Брайт от Англия е изпреварила за топката австралийката Кер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Англия е вторият финалист на световното първенство по футбол за жени. На Олимпийския стадион в Сидни пред 75 хиляди зрители избраничките на нидерландката Сарина Вигман победиха домакините от Австралия с 3:1. За титлата британките ще спорят в неделя с Испания, чийто отбор също за първи път стигна до последния мач на Мондиал.

Халфът на Манчестър Юнайтед Ела Ан Туун откри за Англия с хубав удар в 36-ата минута. Капитанката на „матилдас“ Саманта Кер изравни с далечен шут в 63-ата минута.

Развръзката в полуфинала дойде в последните 20 минути. Първо Алесия Русо намери Елън Хемп с дълъг пас, който премина през две защитнички на домакините и нападателката на Манчестър Сити плъзна топката покрай вратарката Макензи Арнолд.  Няколко минути по-късно футболистката на Юнайтед Русо, която ще играе от новия сезон за Арсенал, получи пък пас от Хемп и отбеляза третия си гол на шампионата.

За Вигман това е втори пореден финал на Мондиал, след като преди 4 години във Франция изведе родината си Нидерландия до мача за титлата, където отстъпи на САЩ.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна