Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рублата поскъпна с 5% след насрочена от Путин среща за налагане на валутен контрол

Снимка: Алами/Ройтерс

Рублата възстанови част от загубените си през последните дни позиции след информация, че руският президент Путин е насрочил специална среща за обсъждане на валутния контрол в опит да спре нейната обезценка.

Към края на днешната търгови руската валута поскъпва с 5%, търгувайки се около 93 рубли за един щатски долар.

В началото на седмицата руската валута се срина до 17-месечно дъно от 102,30 рубли за долара, след което последва частично нейно възстановяване в резултат на извънредно заседание на Руската централна банка, на което тя повиши основната си лихва с 350 базисни пункта до 12%.

Графика долар/рубла


Поскъпването на рублата се засили в сряда, след "Файненшъл таймс" цитира свои източници, според които Владимир Путин ще свика специална среща, на която да се обсъдят алтернативи за контрол на рублата.

Според същата информация Министерството на финансите стои зад изискването руските износители да конвертират част от валутните си приходи в рубли. Този ход ще принуди износителите да продадат до 80% от приходите си във валута в рамките на 90 дни след доставката и ще забрани на фирмите, които откажат да се съобразят с това, да получават държавни субсидии.

Освен това се очаква да бъдат обсъдени и други мерки като намаляване на размера на чуждестранната валута, която експортните компании могат да изнасят от Русия, забрана за изплащане на дивиденти и отпускане на заеми в чужбина и ограничаване на валутните суапове. Един от източниците на "Файненшъл таймс" отбеляза, че каквито и мерки да бъдат предложени, те "не се решават по друг начин освен с него", визирайки Путин.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна