Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед: "Значителният" инфлационен риск може да наложи повече повишения на лихвите

На последното заседание на Федералния резерв мнозинството от членовете на централната бана на САЩ останаха до голяма степен загрижени, че инфлацията няма да успее да се понижи и предположиха, че това може да наложи продължаващо повишаване на лихвените проценти.

"Повечето централни банкери продължават да виждат "значителни" възходящи рискове за инфлацията, което може да изисква допълнително затягане на паричната политика (по-нататъшно повишаване на лихвите)“, показва протоколът от последното заседание на Фед на 25-26 юли, публикуван в сряда, предаде Блумбърг.

"Някои участници коментираха, че въпреки че икономическата активност е била устойчива и пазарът на труда е останал силен, продължават да съществуват рискове за намаляване на икономическата активност и рискове за повишаване на нивото на безработица“, каза още Федералния резерв.

На това последно заседание централната банка на САЩ повиши целевия диапазон на федералната фондова лихва с 25 базисни пункта до 5,25-5,5%, което е най-високото лихвено ниво от 22 години насам. Това отбеляза възобновяване на лихвените повишения, след като Фед остави лихвите непроменени на предишното си заседание за пръв път от началото на 2022 г.

В протокола от последното заседание на Фед също така се изразява оптимизъм относно перспективите пред икономиката на САЩ, тъй като влиятелните икономисти на централната банка "вече не смята, че икономиката ще навлезе в лека рецесия към края на годината".

Все пак те очакват икономическият растеж през следващите две години "да бъде под тяхната оценка за потенциалния производствен растеж, което ще доведе до леко увеличение на нивото на безработица спрямо сегашното му ниво“.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна