Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ, Япония и Южна Корея се съгласиха да ограничат руската енергийна зависимост

Юн Сук-йол, Джо Байдън и Фумио Кишида
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Съединените щати Джо Байдън и на Южна Корея Юн Сук-йол, заедно с министър-председателят на Япония Фумио Кишида се споразумяха в петък да ускорят усилията на трите страни за намаляване на зависимостта от руската енергия, предаде Ройтерс.

В отговор на инвазията на Русия в Украйна лидерите се споразумяха да продължат да подкрепят Киев и да поддържат силни, координирани санкции срещу Москва, като същевременно се стремят към допълнително ограничаване на зависимостта от руската енергия.

"Ние вярваме, че дълготрайният урок от тази катастрофална агресивна война трябва да бъде постоянната воля на международната общност да поддържа принципите на териториалната цялост, суверенитета и мирното разрешаване на спорове“, се посочва в тяхното съвместно изявление след тристранната им среща в Кемп Дейвид.

"Ние потвърждаваме нашето мнение, че когато тези основополагащи принципи бъдат отхвърлени навсякъде, те представляват заплаха за нашия регион", се казва още в съвместното им изявление.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън подчерта, че ангажиментът на Вашингтон към Токио и Сеул е "железен", като подчерта, че и Япония, и Южна Корея са "способни и незаменими съюзници на САЩ".

"Нашият свят стои на превратна точка. Точка, в която сме призвани да ръководим по нови начини, да работим заедно и да стоим заедно. Днес съм горд да кажа, че нашите държави - Япония, Южна Корея и САЩ - отговарят на този призив", каза Байдън на пресконференция в Кемп Дейвид.

Тримата лидери също така заявиха в съвместната декларация, наречена принципите на Кемп Дейвид, че те "застават обединени" в своя ангажимент за постигане на пълна денуклеаризация на Северна Корея.

"Оставаме ангажирани с диалога с КНДР (Корейската народнодемократична република) без предварителни условия. Стремим се да се занимаваме с правата на човека и хуманитарните въпроси, включително незабавното разрешаване на проблемите с отвличанията, задържаните и нерепатрираните военнопленници. Ние подкрепяме обединен Корейски полуостров, който е свободен и в мир“, добавиха те в документа, публикуван след тяхната тристранна среща.

Преди тази среща Сеул предупреди, че Северна Корея може да изстреля нова междуконтинентална балистична ракета (ICBM) като провокация на фона на събитието.

Същевременно САЩ успяха да накарат Япония и Южна Корея да използват най-категоричния си език досега в съвместното изявление, за да осъдят "опасните и агресивни действия" на Китай в Южнокитайско море.

"По отношение на опасните и агресивни действия, на които наскоро станахме свидетели от страна на Китайската народна република в подкрепа на нейните незаконни морски териториални претенции в Южнокитайско море, ние... категорично се противопоставяме на всеки опит за едностранна промяна на статуквото в индо-тихоокеанските води", се казва в изявлението на тримата лидери.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна