Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За дълъг период от време и диетите, и веганството крият сериозни рискове за здравето

Доц. Росица Попова: Всяка диета за редукция на тегло трябва да е близка до режима ни на хранене

Лекар специалист по хранене и диететика, преподавател в МФ на СУ е гост в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за правилния хранителен режим

4
Доц. Росица Попова
Снимка: Гергана Хрисчева

Ако на ден са ни нужни средно 2000 калории, 50 на сто от тях трябва да са въглехидрати, с превес на пълнозърнестите храни и зеленчуците. 

Сладките храни на ден  - не повече от 10 енергийни процента, което е малко под половин шоколад или един малък сладолед, но при положение, че не искаме да отслабваме, а да задържим теглото си.

Този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е посветен отново на здравословния хранителен режим и диетите.

Как нутригеномиката и нутригенетиката персонализират нашето хранене на ниво храна и геном.

Защо липсата на прием на глюкоза е опасно за мозъка и когнитивните функции?

За вредите от дисбалансираните диети разказва специалист по хранене и диететика.

За ползите от киселото и прясното мляко във всяка възраст, ако нямаме лактозна непоносимост или алергия към тях.

Защо е опасно пълното веганство?

Епизодът е продължение на предишните два епизода:

Д-р Десимира Миронова: Очакваме иновативни медикаменти за отслабване от групата на мултипептидите

Отслабване без диета - микробиомна възстановителна програма


Слушайте епизода тук: 

Гост в епизода е:

🍲Доц. Росица Попова - специалист по хранене и диететика, преподавател по хигиена, хранене и екология в Медицинския факултет на Софийския университет. Д-р Попова е част от екипа на УМБАЛ "Лозенец"


От разговора ще научите: 

🍲Как се променя последните десетилетия науката за храненето и диететиката

🍲Какво изучават последните 10 години новите направления -  нутригенетика и нутригеномика

🍲Има ли полза от индивидуалните хранителни режими

🍲Как се определя общият метаболитен профил на пациента

🍲Какви пациенти се лекуват по-често у нас - затлъстели или с поднормено тегло

🍲Как се храни българинът и как това се обвързва с хроничните болести

🍲За погрешните съвети за хранене и диета в социалните мрежи

🍲За кои хора Кето - диетата е опасна и защо

🍲Как ни влияят глюкозата и въглехидратите, които се делят на полизахариди и дизахариди

🍲Как да разпределим на ден енергийният прием на белтъци, мазнини и въглехидрати за правилно хранене

🍲Защо Средиземноморската диета е по-балансирана и здравословна диета

🍲Какво да пием по време на диета

🍲 Младите хора днес пазят строги хранителни режими и спорт, но кога това става опасно

🍲Как увеличеният прием на мазнини и белтъци увреждат органите ни

🍲 Вярно ли е, че възрастните хора не трябва да пазят диети за отслабване, освен ако не е по изрично лекарско предписание

🍲Защо е опасно да приемаме и само растителна храна и до какви заболявания може да доведе това

🍲Защо киселото и прясното мляко е полезно за всички възрасти, включително при хора с диабет

🍲Трикратното хранене на ден е много важно, включително със следобедна лека закуска

Доц. Росица Попова

"Българинът, за съжаление, е променил начинът си на хранене. Все повече се храни с полуготови храни, които съдържат консерванти, защото много по-бързо се приготвят. Прясно приготвената храна, както знаете, изисква повече време, а на нас ни липсва времето...Като добавим и лирсата на двигателна активност, улесняващите ни устройства като асансьори, ескалатори, дистанционни, автомобили.

Трябва да имаме поне 30 минутна двигателна активност - спорт, всеки ден, иначе идва и затлъстяването, каза за БНР доц. Росица Попова от УМБАЛ "Лозенец".

"Попадам в медийното пространство, в блогове на хора, които не са с медицинско образование, а дават диетични режими, в които храненето е изключително дисбалансирано. Пример за това е високо мазнината диета, известна като Кето-диета. В нея се набляга на голям прием на мазнини, разбира се, това може да са полиненаситените, но когато се направи един разбор, се вижда, че наситените мазнини са в огромен процент.

Тази диета крие рискове при хора, които не знаят, че имат нарушена функция на панкреаса, или на бъбреците. на черния дроб. Тя може и да провокира такава нарушена функция, диетата може да е благоприятна само при хора с генетичен профил за много добро усвояване на мазнините, поясни още доц. Попова.

 "Всяка диета за редукция на тегло трябва да е близка до режима ни на хранене, при който ще се върнем след това, категорична е доц. Попова. По думите й здравословно хранене включва разпределението на белтъци, мазнини и въглехидрати да бъде в съотношение - 15-20 енергийни процента за белтъците, 15-30 енергийни процента мазнини и най-голям дял за въглехидратите на ден като общ енергиен прием.

Доц. Попова предупреди, че прекомерният прием на белтъци от младите хора с цел натрупване на мускулна маса, също може да е опасно - заболяването се нарича неврогенна орторексия - прекаляване със супер здравословни храни. Особено ако това е съчетано с прием на хранителни добавки и протеини с цел изграждане на мускулна маса. Важно е също добавките да са закупени от лицензиран производител. А такова хранене при младите хора да е съчетано със спорт и физическа активност.

"Друга опасна мода в храненето в момента, е абсолютната елиминация на животинските храни и прием само на растителна храна. Изключването на животинският белтък води до това, че ние не приемаме всички есенциални аминокиселини, които нашият организъм сам не може да си произведе.

Така тези хора имат нисък прием на белтък, който пък е основният източник на антигените, които са свързани с имунитета на нашия организъм, изтъкна още за БНР доц. Попова.

Тя призова да се върнем към позабравеният прием на българското кисело и прясно мляко - полезни за микрофлората на нашия организъм, за добрата форма на нашия микробиом. Млечните продукти при здравите хора са ежедневна храна, за разлика от месото, рибата и плодовете и зеленчуците.

Доц. д-р Росица Божидарова Попова mровежда научни разработки предимно в областта на хроничната малнутриция, лекува пациенти с поднормено тегло, като активно е участвала в кампании за борба с хранителни поведенчески разстройства. Посещавала е международни курсове в Р. Хърватия, Чехия, Италия, Испания, Холандия, Люксембург. Участва в редица форуми в областта на храненето и диететиката на национално и световно ниво.

Д-р Попова извършва прегледи и осъществява диетологични консултации на деца и възрастни пациенти с наднормено и поднормено тегло, както и с метаболитни нарушения. Член е на управителния съвет на Federation of European Nutrition Societies, на управителния съвет на Българското дружество по хранене и диететика, както и е член на Българското дружество по ендокринология.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени