Ако на ден са ни нужни средно 2000 калории, 50 на сто от тях трябва да са въглехидрати, с превес на пълнозърнестите храни и зеленчуците.
Сладките храни на ден - не повече от 10 енергийни процента, което е малко под половин шоколад или един малък сладолед, но при положение, че не искаме да отслабваме, а да задържим теглото си.
Този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е посветен отново на здравословния хранителен режим и диетите.
Как нутригеномиката и нутригенетиката персонализират нашето хранене на ниво храна и геном.
Защо липсата на прием на глюкоза е опасно за мозъка и когнитивните функции?
За вредите от дисбалансираните диети разказва специалист по хранене и диететика.
За ползите от киселото и прясното мляко във всяка възраст, ако нямаме лактозна непоносимост или алергия към тях.
Защо е опасно пълното веганство?
Епизодът е продължение на предишните два епизода:
Д-р Десимира Миронова: Очакваме иновативни медикаменти за отслабване от групата на мултипептидите
Отслабване без диета - микробиомна възстановителна програмаСлушайте епизода тук:
🍲Доц. Росица Попова - специалист по хранене и диететика, преподавател по хигиена, хранене и екология в Медицинския факултет на Софийския университет. Д-р Попова е част от екипа на УМБАЛ "Лозенец"
От разговора ще научите:
🍲Как се променя последните десетилетия науката за храненето и диететиката
🍲Какво изучават последните 10 години новите направления - нутригенетика и нутригеномика
🍲Има ли полза от индивидуалните хранителни режими
🍲Как се определя общият метаболитен профил на пациента
🍲Какви пациенти се лекуват по-често у нас - затлъстели или с поднормено тегло
🍲Как се храни българинът и как това се обвързва с хроничните болести
🍲За погрешните съвети за хранене и диета в социалните мрежи
🍲За кои хора Кето - диетата е опасна и защо
🍲Как ни влияят глюкозата и въглехидратите, които се делят на полизахариди и дизахариди
🍲Как да разпределим на ден енергийният прием на белтъци, мазнини и въглехидрати за правилно хранене
🍲Защо Средиземноморската диета е по-балансирана и здравословна диета
🍲Какво да пием по време на диета
🍲 Младите хора днес пазят строги хранителни режими и спорт, но кога това става опасно
🍲Как увеличеният прием на мазнини и белтъци увреждат органите ни
🍲 Вярно ли е, че възрастните хора не трябва да пазят диети за отслабване, освен ако не е по изрично лекарско предписание
🍲Защо е опасно да приемаме и само растителна храна и до какви заболявания може да доведе това
🍲Защо киселото и прясното мляко е полезно за всички възрасти, включително при хора с диабет
🍲Трикратното хранене на ден е много важно, включително със следобедна лека закуска
Доц. д-р Росица Божидарова Попова mровежда научни разработки предимно в областта на хроничната малнутриция, лекува пациенти с поднормено тегло, като активно е участвала в кампании за борба с хранителни поведенчески разстройства. Посещавала е международни курсове в Р. Хърватия, Чехия, Италия, Испания, Холандия, Люксембург. Участва в редица форуми в областта на храненето и диететиката на национално и световно ниво.
Д-р Попова извършва прегледи и осъществява диетологични консултации на деца и възрастни пациенти с наднормено и поднормено тегло, както и с метаболитни нарушения. Член е на управителния съвет на Federation of European Nutrition Societies, на управителния съвет на Българското дружество по хранене и диететика, както и е член на Българското дружество по ендокринология.
Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg
Всички епизоди на подкаста ще намерите:
Apple Podcasts през iTunes