Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем българки на СП по художествена гимнастика

Снимка: ФИГ

Общо 88 индивидуални гимнастички и 24 ансамбъла от 62 държави ще участват на 40-о Световно първенство по художествена гимнастика във Валенсия, което ще се проведе от 23 до 27 август.

България ще бъде представена от Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбъл жени в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова. Тимът вече е във Валенсия и днес ще направи първа тренировка в залата на състезанието.

Това е шестият път, когато Испания е домакин на това престижно събитие след Мадрид (1975 и 2001 г.), Валядолид (1985), Аликанте (1993) и Севиля (1998).

На първенството ще бъдат раздадени 9 комплекта медали - многобой индивидуално, многобой ансамбли, отборна надпревара, четири титли от финалите на отделните уредите индивидуално и две титли на финалите на отделните уреди при ансамблите.

Освен това шампионатът на планетата и е квалификация за Олимпийските игри в Париж 2024. 14 индивидуални гимнастички и 5 ансамбъла ще получат правото да участват в Париж. България вече има две квоти.

14-е най-силни гимнастички от индивидуалния многобой ще получат визи за френската столица, без Стилияна Николова, Дария Варфоломеев и София Рафаели, тъй като те взеха в София миналата година, както и първите 5 ансамбъла, без България, Израел и Испания, които също вече имат спечелени квоти.

Общо 94 гимнастички ще се състезават в Париж 2024 - 24 индивидуално и 14 ансамбъла (по пет в отбор). Това е с две по-малко от Токио 202 , където участваха 26 индивидуалистки. Като страна домакин Франция ще получи шест квоти - ансамбъл и индивидуално. Останалите 87 квоти ще бъдат разпределени на Националните олимпийски комитети с максимален брой от седем - две за индивидуални гимнастички и пет за ансамбъл.

Надпреварата във Валенсия започва в сряда с квалификациите на обръч и на топка при жените с участието на Боряна Калейн и Стилияна Николова, а вечерта са финалите на тези два уреда.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна