Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на цената на газ в Европа към 40 евро/MWh заради риск от стачки в австралийски газов износител

Снимка: balkangashub.bg

Фючърсите на природния газ в Европа поскъпват с 10% към близо двумесечен ценови връх от 40 евро за мегаватчас поради подновени опасения за потенциално прекъсване на доставките, ако австралийски производител на втечнен природен газ не успее да постигнат споразумение със синдикатите на преговорите, кито са насрочени за за сряда.

По-рано в понеделник фючърсите на нидерландския газ хъб TTF скочиха до 42,90 евро/MWh, тествайки отново двумесечните върховете около 43,55/42,85 евро, достигнати по-рано през август на фона на нови рискове, свързани с предлагането в световен план.

Графика на газови TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Повод за това даде новината, че синдикатите в австралийския енергиен гигант Woodside Energy Group могат да започнат  стачка в сряда, ако операторът на завода за износ на втечнен природен газ не постигне споразумение. През миналата седмица пък се заговори за стачни действия в предприятия на  Chevron.

Въпреки че Европа не купува газ от Австралия, евентуалните спирания на доставките ще доведат до това, че най-големите европейски потребители на синьо гориво ще трябва да се конкурират с азиатските купувачи за внос на втечнен природен газ, което да повиши цените.

Прекъсванията рискуват да засегнат 10% от световните потоци на втечнен природен газ, перспектива, която държи търговците в Европа на нокти. Регионът все още се възстановява от миналогодишната енергийна криза, когато руските съкращения на доставките го направиха силно изложен на промени в затегнатия глобален газов пазар.

Трябва да има повече яснота по-късно тази седмица след допълнителни разговори, но ралито на цените на газовите TTF може засега да се окаже краткотрайно, като се има предвид високите нива на запълняемост на газовите хранилища в Европа (над 90%) и все още относително слабото търсене, казаха анализатори от ING Groep NV. Това ще се промени, само ако голяма част от австралийския капацитет излезе от строя и при това за продължителен период от време - поне месец или два, добавиха те.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна