Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Божков изненада с пост: Днес се прибирам в България!

Снимка: Facebook

Васил Божков днес се прибира в България, съобщи той с пост в социалните мрежи.

"Всички пречки, които Гешевата прокуратура и други институции ми създадоха, ще кацна в София около 15:30", написа бизнесменът и някогашен хазартен бос №1 в България.

От снимката към поста му е видно, че той е в самолет, но дали сега е снимана, или е стара? А и до момента той няколко пъти обявяваше, че се връща, но това така и не се случи.

Ако Божков се завърне този след обед в България, той трябва незабавно да бъде задържан от Гранична полиция, това казаха за "Хоризонт" прокуратурата. 

След като в началото на 2020 година напусна страната, малко преди да стане обект на поредица от разследвания, за него беше издадена международна  заповед за издирване. По силата на тази заповед Божков трябва да бъде задържан да 72 часа по обвинението за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности.
От прокуратурата казаха още, че ако Божков действително се върне, 72 часа след като му бъдат повдигнато обвинение в присъствието на адвокат, в Софийския градски съд ще бъде внесено искане за постоянно му задържане. 

Обвиненията срещу Божков включват: ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба, търговия с влияние, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др.

След бягството си в Дубай Божков нееднократно с постове твърдеше, че е бил подлаган на системен рекет от властите и настояваше, че ще докаже думите си с доказателства и документи. 


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна