Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард: ЕЦБ ще определи толкова високи лихви, колкото е необходимо

Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в петък, че ЕЦБ ще определи лихвените проценти толкова високи, колкото е необходимо, за да изпълни своя мандат за средносрочна инфлация от 2 на сто.

"В настоящата среда това означава определяне на лихвените проценти на достатъчно рестриктивни нива за толкова дълго, колкото е необходимо, за да се постигне своевременно връщане на инфлацията към нашата средносрочна цел от 2%", каза централният банкер по време на годишния симпозиум за икономическа политика в Джаксън Хоул.

В същото време Лагард подчерта, че няма "предварително съществуващ учебник" за обстоятелствата, пред които е изправен днес единният блок. Тя добави, че това ще изисква "непредубеденост" и готовност за коригиране на анализа в реално време към новите икономически развития.

Кристин Лагард също така заяви, че са възможни още шокове от страна на предлагането.

Според нея след пандемията банката е свидетел от една страна на ефектите от ускоряването на изменението на климата и, от друга страна, промяна в честотата на кризите в енергийните доставки, тъй като петролните и газовите пазари стават " по-малко еластична." Освен това Лагард вижда задълбочаващо се "геополитическо разделение" и разпокъсване на "конкуриращи се блокове".

"Тези промени – особено тези, свързани с околната среда след пандемията и енергията – допринесоха за рязкото покачване на инфлацията през последните две години. Те ограничиха съвкупното предлагане, като същевременно насочиха търсенето към сектори с капацитетни ограничения", посочи Лагард.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени