Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на депозитите в повечето европейски банки, тъй като клиентите търсят по-изгодна доходност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мнозинството от големите европейски банки отчитат спад на депозитите през годината до юни 2023 г., тъй като клиентите търсят по-добри спестовни сделки, показва анализ, публикуван от кредитната агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P), съобщава Ройтерс.

Две трети от кредиторите, включени в извадката от 24 банки, са намалили депозитите си през 12-месечния период до края на юни тази година, като най-голям е процентът на спад при шведската банка SEB и британската NatWest - спад съответно с 13% и с 12%.

Европейските кредитори отчитат засилваща се конкуренция за парите на спестителите през последните месеци на фона на повишаващите се референтни лихвени проценти в целия континент, тъй като централните банки се опитват да се броят с докато политиците се опитват да се борят с упоритата инфлация.

Големите банки са изправени пред критики от политици и регулатори на няколко европейски пазара, включително Великобритания, че не повишават лихвените проценти по спестяванията (по депозитите) толкова бързо, колкото лихвените проценти, които начисляват по заеми, включително ипотеки.

През 12-месечния период, анализиран от S&P, депозитите са намалели на всички пазари, като Испания претърпя най-голям спад от 9%. Спадовете отразяват клиентите, които избират по-доходоносни продукти и плащат скъпи задължения, каза агенцията.

Мнозина кредитни институции обаче спряха тази тенденцията до известна степен през последното тримесечие април-юни, като 18 от банките в анализа на S&P отчитат тримесечно увеличение на депозитите.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна